Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Затишшя перед бурею? Що зараз відбувається з цінами на зернові в Україні

Розповідаємо, що відбувається з цінами на ячмінь на аграрному ринку прямо зараз та чому змінюється вартість

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінюються ціни на ячмінь

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На українському аграрному ринку продовжує панувати певне затишшя через те, що в країні продовжується збір нового урожаю. Зважаючи на це, ціни на зернові якщо й змінюються, то не суттєво.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, якою є вартість ячменю станом на 12 вересня.

Скільки коштує ячмінь

Середня вартість рослинної культури, як свідчать дані аналітичного порталу Tripoli.land, коливається в межах 3 271 гривень за тонну без ПДВ. Саме за такою ціною ячмінь можна запропонувати елеваторам.

Ячмінь вважається однією з найкращих кормових культур, оскільки має високу поживну цінність та насиченість ферментами. Світовий попит на цю культуру завжди високий, тож вартість ячменю майже постійно зростає.

На українському ринку ціни на ячмінь віднедавна знижуються
На українському ринку ціни на ячмінь віднедавна знижуються
Фото: Tripoli.land

Хоча на українському ринку ціни на ячмінь віднедавна знижуються, хоча значним цей процес назвати важко. Наприклад, у понеділок, 4 вересня тонна ячменю коштувала 3 376 гривень, але вже до 6 числа знизилася до 3 242 гривень за тонну.

Станом на зараз ціна є середньою, якщо порівняти з динамікою, яка була тиждень раніше.

Що відбувається з експортом українського зерна

За останніми даними Мінагрополітики, українські аграрії експортували понад п'ять мільйонів тонн зернових і зернобобових культур. Загалом за кордон відправили:

  • пшениці – 2,293 мільйона тонн;
  • ячменю – 528 тисяч тонн;
  • жита – 0,6 тисяч тонн;
  • кукурудзи – 2,22 мільйона тонн.

Чому Польща забороняє імпорт зернових з України

Як пояснив міністр економічного розвитку та технологій сусідньої країни Вальдемар Буда, влада хоче дочекатися моменту, коли польські фермери продадуть своє зерно.

За словами польського чиновника, якщо Євросоюз з 15 вересня дозволить імпортувати українське зерно у країни Європи, то польський уряд видасть постанову та заблокує імпорт до Польщі.

Чому українському ринку зерна загрожує нова криза

Усе через кліматичний феномен El Niño, який раз на кілька років спричинює екстремальні посухи та повені по всьому світу.

Науковці кажуть, що вплив El Niño розпочався вже у 2023 році. Тому багатьом країнам світу потрібно готуватися до природних катаклізмів та зростання цін на продовольство та енергетику.

Не омине цей процес й Україну. Так, за підрахунками аналітиків, виробництво зернових у нашій країні скоротилося майже вдвічі за останні два роки.

У 2023-2024 маркетинговому році експорт кукурудзи та пшениці знизиться ще на шість і десять мільйонів тонн відповідно.

Раніше ми вже пояснювали, чому Росія знищує українське зерно. Також ми розповідали, що впливатиме на вартість пшениці цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.