Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС вимагає продовжити заборону на експорт зерна — який "бонус" отримає Україна

У Єврокомісії пояснили, які пропозиції щодо експорту українського зерна були напрацьовані та чому п'яти країнам варто продовжити заборону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Єврокомісар пропонує надавати Україні субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Єврокомісії наполягають на продовженні заборони на експорт українського зерна до п’яти сусідніх країн до кінця поточного року. Водночас там пропонують надати субсидії для більш ефективного транзиту сільськогосподарських товарів до портів Балтії.

Про це повідомив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський під час слухань у комітеті Європарламенту з питань сільського господарства щодо наслідків припинення Чорноморської зернової ініціативи та ситуації на ринку.

"Що нам робити в цій ситуації? Є лише одне рішення — підтримати транзит та продовжити заборону (на експорт до 5 сусідніх з Україною країн – ред.) до кінця року, тому що після 15-го вересня буде величезна проблема, ймовірно, навіть більша ніж та, яку ми мали до 2-го травня (до введення тимчасових захисних заходів проти експорту українського збіжжя – ред.)", — сказав єврокомісар.

Він зауважив, що згадане – це "його особиста позиція, яку наразі вивчає Єврокомісія".

Войцеховський також запевнив, що в будь-якому випадку Європейська Комісія має знайти рішення до 15 вересня, коли збігає термін дії тимчасових захисних заходів проти імпорту чотирьох українських товарів:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • насіння соняшника;
  • ріпаку.

Експорт хочуть заборонити до п'яти країн — Польщі, Угорщини, Болгарії, Румунії й Словаччини.

Яка ситуація була до війни

Єврокомісар підкреслив, що ця критична ситуація "на 100 відсотків" спричинена російською неспровокованою, злочинною та невиправданою агресією проти України. До війни, у 2021 році, торгівля аграрною продукцією між ЄС і Україною розвивалася без проблем та за лібералізованими правилами – без обмежень й тарифів.

На той час ЄС поставляв в Україну агропродукції на близько 3 мільярдів євро, та імпортував на 7 мільярдів євро, у тому числі – зерно, головними споживачами якого були Іспанія, Нідерланди, Італія та інші. При цьому обсяг такої торгівлі з країнами-сусідами України був дуже незначним.

Як відсутність зернового коридору вплине на Україну

Ми вже писали, що українські аграрії опинилися перед новим викликом – продавати зерно за межі країни майже нереально, адже Росія блокує поставки українського зерна.

Ця ситуація може вплинути на можливість аграріїв засіювати нові площі, а також кардинально змінити ринкові процеси, вважає виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

Зокрема, за його словами, після зупинки зернової угоди з Росією аграріям доведеться знизити ціну на свою продукцію, що може негативно позначитися на їхній фінансовій стабільності.

Експерт зазначив, що ситуація в аграрному секторі вимагає уваги, адже величезний внутрішній ринок та його зв'язок з зовнішніми факторами має потенціал вплинути на економічну динаміку країни.

Нагадаємо, ми вже писали про те, як зміниться експорт українського зерна. Також ми розповідали, як тимчасовий український зерновий коридор може вплинути на ситуацію в Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.