Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна переходить на зимовий час: коли переводити стрілки годинника

Робочий день українців починатиметься на годину пізніше, що дозволить економити електроенергію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна переходить на зимовий час

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В ніч з 29 на 30 жовтня, тобто в останню неділю жовтня, Україна традиційно Україна перейде на зимовий час.

Про це повідомляє сайт Pro Гроші.

Зазначимо, що но окупованих територіях Криму, а також на частині Донецької та Луганської областей наразі використовується місцевий час без сезонного переведення годинників.

Коли і куди переводити стрілки

Цього року перехід на зимовий час припав на 30 жовтня. Він вже багато років поспіль відбувається о 4 ранку. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад. Тобто вже завтра зранку українці прокинуться за "новим" часом.

Хоча більшість сучасних гаджетів переводять час автоматично, потрібно буде самостійно подбати про настінний або наручний годинник, які є в квартирі.

Для чого Україні переходити на зимовий час

Для цього є кілька причин. Одна з них – це те, що наша країна де-факто розташована у двох часових поясах. Це означає, що якщо залишити в Україні літній час, то жителям західних областей у грудні доведеться розпочинати робочий день у темряві, бо сонце там о 9:00 тільки з'явиться за обрієм (при переведенні годинника на зимовий час – о 8:00).

Ще однією причиною переведення годинників традиційно називають економію електроенергії.

Багато років поспіль в Україні обговорюють скасування переведення годинників. Важливо розуміти, природний для України саме зимовий час. Тож, якщо переведення годинників таки скасують, країна житиме за зимовим часом.

Перехід на зимовий час важливий, як ніколи

Таку думку висловив експерт Олег Пендзин. Він пояснив, що перехід на зимовий час робиться з метою економії електроенергії. І хоч економія від таких заходів незначна, зараз для України важливий будь-який відсоток електроенергії.

"Зараз це актуально як ніколи. Йдеться про про більш ефективне використання електроенергії. Сьогодні у нас з вами величезний дефіцит електричних потужностей. Тому зараз перехід на зимовий час є виправданим і актуальним", – сказав експерт.

Пензин пояснив, коли українці переведуть годинник на зимовий час, то починатимуть активне життя на одну годину пізніше. А саме люди прокидатимуться на годину пізніше і робочий день починатиметься також на годину пізніше. Як наслідок – українці ефективніше використовуватимуть денне світло та менше електроенергії.

Раніше ми писали про те, що в одній із областей скасували відключення світла. Також в Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли РФ

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.