Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не забаганка, а необхідність? Для чого Україні потрібно переходити на зимовий час

Розповідаємо, чому переведення годинників на годину назад може суттєво допомогти економіці України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уже на цьому тижні українці перейдуть на зимовий час

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уже 30 жовтня українці перейдуть на зимовий час. Декілька років поспіль залишається актуальним питання, чи є користь від переведення годинників. Лікарі запевняють, що такі зміни вкрай негативно впливають на здоров'я людей, у той час, коли економія електроенергії мінімальна.

Редакція сайту Pro Гроші поговорила з експертом Олегом Пендзиним, який розповів, для чого Україну переводять на зимовий час і яка від цього користь.

Перехід на зимовий час робиться з метою економії електроенергії. Хоч економія від таких заходів незначна. Проте зараз для України важливий будь-який відсоток електроенергії.

Зараз це актуально як ніколи. Йдеться про про більш ефективне використання електроенергії. Сьогодні у нас з вами величезний дефіцит електричних потужностей. Тому зараз перехід на зимовий час є виправданим і актуальним.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Як це працює

Експерт пояснює, коли ви переводите годинник на зимовий час, то починаєте активне життя на одну годину пізніше.

Ви встаєте на годину пізніше, у вас пізніше починається робочий день. Як наслідок, ви ефективніше використовуєте денне світло та менше електроенергії.

Чи варто скасувати перехід на зимовий час після війни

На думку експерта, енергетичний ринок сьогодні надто дорогий. Для України вигідно трохи економити електроенергію та експортувати її.

Інші способи економити електроенергію

Українці самі можуть сприяти ощадливому використанню електроенергії. Ось декілька способів економного споживання:

  • використовувати електроприлади оптимізовано (прання при температурі не більше ніж 40°, повне заповнення посудомийки та пралки, відсутність великої кількості льоду в холодильнику);
  • тримати температуру у приміщенні на одному рівні (зазвичай комфорт досягається при 22 градусах вдень та 15 градусах вночі);
  • не використовувати світло даремно;
  • поставити дома LED-лампи (вони мають низький показник енергоспоживання);
  • купувати енергоефективну побутову техніку (енергоефективні прилади максимально скорочують споживання електрики, але результат роботи при цьому не страждає).

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому під час відключень електрики мобільний зв'язок стає гіршим. Також ми розповідали, що буде з тарифами на електроенергію в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.