Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід на зимовий час: коли українцям переводити стрілки годинника

Уже зовсім скоро Україна переведе стрілки годинника на одну годину назад

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уже цього тижня українці перейдуть на зимовий час

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українців традиційно наприкінці жовтня чекає перехід на зимовий час. Це означає, що стрілки годинника переведуть на одну годину назад.

Розповідаємо, коли потрібно переводити годинники на зимовий час.

Стрілки годинника восени та навесні українці переводять вже 40 років поспіль, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували лише в 1996 році з метою економії електроенергії.

Перехід на зимовий та літній час пояснюють необхідністю подовження світлового дня. Робиться це з метою економії електроенергії.

Коли Україна перейде на зимовий час

Зазвичай українці переводять годинник на зимовий час в останню неділю жовтня о 4:00.

Відповідно, у 2022 році час буде переведено в ніч з 29 на 30 жовтня.

У Криму, а також на частині території Донецької та Луганської областей використовується місцевий час без сезонного переведення годинників.

Які країни переводять годинник разом з Україною

За останні декілька років багато країн уже відмовилися від цієї практики, адже такі маніпуляції з часом погано впливають на здоров'я людей.

Досі продовжують переводити годинники на зимовий час: країни ЄС, деякі штати США, декілька країн Африки та частково в Австралії.

Інші способи економити електроенергію

Українці самі можуть сприяти ощадливому використанню електроенергії. Ось декілька способів економного споживання електроенергії:

  • використовувати електроприлади оптимізовано (до правил оптимізації відноситься прання при температурі не більше ніж 40°, повне заповнення посудомийки та пралки, відсутність великої кількості льоду в холодильнику);
  • тримати температуру у приміщенні на одному рівні (зазвичай комфорт досягається при 22 градусах вдень та 15 градусах вночі);
  • не використовувати світло даремно;
  • поставити дома LED-лампи (вони мають низький показник енергоспоживання);
  • купувати енергоефективну побутову техніку (енергоефективні прилади максимально скорочують споживання електрики, але результат роботи при цьому не страждає).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно робити, аби уникнути відключення світла. Також ми розповідали, як обмежити споживання електроенергії без шкоди для свого комфорту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.