Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Угорщина зазіхає на території інших країн? Як ЄС відреагував на вчинок Орбана

Прем'єр-міністр Угорщини прийшов на публічну подію у шарфі з картою "Великої Угорщини"

Фото: Facebook/Orbán Viktor, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Міністерство закордонних справ України викликає посла Угорщини

Фото: Facebook/Orbán Viktor, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан з’явився на товариському футбольному матчі між збірними Угорщини та Греції, що відбувся 20 листопада в Будапешті, у шарфі, на якому зображена карта "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі.

Відео з заходу було опубліковано на сторінці Віктора Орбана в Facebook.

На шарфі зображена Угорщина з частинами Австрії, Словаччини, Румунії та Хорватії, а також регіонами сьогоднішніх Сербії та України.

Фото: Facebook/Orbán Viktor

Як відреагували на цей вчинок представники інших країн

Україна

Міністерство закордонних справ України викликає угорського посла через шарф Віктора Орбана.

"Пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин та не відповідає принципам європейської політики", – написав речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

В українському міністерстві наголосили, що очікують на офіційні вибачення угорської сторони й спростування зазіхань на територіальну цілісність України.

Німеччина

"Прем'єр-міністр Угорщини — у шарфі з картою "Великої Угорщини". Як заспокійливо для сусідів Угорщини", – зауважив німецький депутат Європарламенту Даніель Фройнд у Twitter.

Європарламент

"Безвідповідальна поведінка Віктора Орбана, який з'явився з шарфом із картою Великої Угорщини. Це ревізіоністський жест, який ставить Орбана поруч із путіним, який також мріє змінити кордони… Орбан повинен відповідати за такі дії, несумісні зі статусом члена сім’ї ліберальних демократій", – прокоментував інцидент румунський депутат Європарламенту Алін Мітуца.

Яка європейська компанія продає авіаційне паливо Росії

Німецьку нафтогазову компанію Wintershall Dea підозрюють у постачаннях російському Газпрому газового конденсату, який могли використовувати в авіапальному під час бомбардування українських міст.

Про це йдеться у спільному розслідуванні телеканалу ZDF та тижневика Der Spiegel.

Журналісти з'ясували, що спочатку Wintershall Dea продає газовий конденсат Газпрому. А уже потім російський монополіст постачає паливо на авіабази, пілотів яких в Україні звинувачують у воєнних злочинах.

Підконтрольний Кремлю Газпром є найважливішим виробником авіаційного палива в Росії, а також партнером німецької нафтогазової компанії Wintershall Dea. Компанія експлуатує газові родовища в Західному Сибіру спільно з Газпромом і виробляє велику кількість газового конденсату як побічний продукт.

У Wintershall Dea пояснили, що конденсат передається Газпрому "безпосередньо зі свердловини". В німецькій компанії визнають, що не можуть впливати на те, як Росія розпорядиться цим конденсатом. Тобто гарантувати те, що сировина використовуватиметься у цивільних цілях, не можна.

Водночас у Wintershall Dea вважають надуманим твердження про те, що газовий конденсат використовується для виробництва авіаційного палива для бомбардувальників, які Росія направляє в Україну.

Однак дослідження показують, що газовий конденсат придатний для виробництва авіаційного палива.

Der Spiegel та ZDF відстежили постачання авіаційного палива з Омського НПЗ Газпрому на щонайменше дев'ять російських військових аеродромів поблизу українського кордону. Зокрема, до Морозовська та Воронежа.

Там дислокуються бомбардувальники "Сухой", які пов'язують з атаками на цивільні об'єкти в Україні. За повідомленнями, літаки з цих баз бомбардували цивільне населення, зокрема, в Чернігові та Маріуполі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи розпочнеться опалювальний сезон в Європі на фоні припинення постачання російського газу. Також ми писали про те, чому на російського монополіста подають міжнародний позов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.