Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У понад 5 разів: чистий прибуток банків знизився від початку року

НБУ опублікував фінансовий звіт банків за січень-жовтень 2022 року

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Чистий прибуток склав 11 млрд гривень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Платоспроможні банки отримали 11 млрд гривен чистого прибутку за січень-жовтень 2022 року. Для порівняння, за аналогічний період минулого року чистий прибуток складав 58,4 млрд гривен.

Про це повідомляє Національний банк України.

Доходи банків зросли на 32% у порівнянні з результатом січня – жовтня 2021 року і становили 286,9 млрд гривен.

Скрин: НБУ

Водночас витрати також зросли – на 73% до 275,9 млрд гривен, зокрема відрахування в резерви зросли у 14,1 рази до 107 млрд гривен.

Скільки банків залишилось в Україні

В Україні в жовтні кількість учасників небанківського фінансового ринку зменшилася з 1 592 (станом на 30 вересня) до 1 572 (станом на 31 жовтня).

Кількість банків в Україні — 67 (у вересні було 68).

З реєстрів виключили 20 учасників ринку небанківських фінансових послуг: сім фінансових компаній, п’ять кредитних спілок та одна лізингова компанія виключені з реєстрів добровільно, а два страховики, дві фінансові компанії, один ломбард, одна кредитна спілка та одна лізингова компанія — примусово.

Семи фінансовим компаніям та п’яти кредитним спілкам анулювали всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а одному ломбарду — примусово (як захід впливу). Крім того, п’яти фінансовим компаніям анулювали частину ліцензій добровільно.

В НБУ уточнили, що, як і раніше, на платіжному ринку діє 38 національних платіжних систем, ураховуючи державні. А також 16 міжнародних платіжних систем (теж без змін).

Нагадаємо, 6 жовтня НБУ ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "БАНК СІЧ" з 10 жовтня 2022 року.

НБУ розв'язав важливу проблему

Національний банк України не планує коригувати курс гривні до долара до кінця 2022 року, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він нагадав, що впродовж жовтня відбулося помітне зміцнення готівкового курсу долара, а в листопаді він стабілізувався.

Заступник глави НБУ пояснив, що центробанк не надає публічних прогнозів щодо динаміки курсу, зокрема й на готівковому сегменті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.