Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Мінекономіки змінили прогноз для України: що на нас чекає до кінця року

У Міністерстві економіки розповіли про те, як вплинули ракетні удари Росії на стан української економіки

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як змінилася економіка після ракетних ударів

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Міністерство економіки України змінить прогноз падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України через обстріли Росією енергетичних об'єктів України. Про це під час брифінгу повідомила перший віцепрем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, Мінекономіки повернеться до первинних прогнозів щодо падіння показників ВВП нашої країни у 2022 році.

"Абсолютно очевидно, що макропрогноз має бути змінений, коректніше – відкоригований. Ми на початку року передбачали, що падіння економіки буде на рівні 32-33%", – розповіла вона.

За її словами, незважаючи на те, що українська економіка адаптувалася до воєнних умов, через ракетні атаки РФ на енергосистему, частина змушена була призупинити роботу.

"Це свідчить про те, що ми як Міністерство економіки дещо погіршили наші перспективи і, на жаль, повернулися до нашого попереднього прогнозу: до кінця року падіння ВВП може становити 32-33%, навіть 33,5%", – зазначила Юрія Свириденко.

Чиновниця також вважає, що з її думкою погодяться і фахівці з Національного банку України.

Прогноз Світового банку

У прогнозах Світового банку зазначається, що економіка України у 2023 році продемонструє зростання з 2,1% до 3,3%.

Прогнозується також, що ВВП скоротиться на 35%. Хоча у минулому звіті йшлося про падіння на 45,1%.

Такий сценарій не враховує ніякі позитивні ефекти від масштабних відновлювальних робіт, а також можливі негативні ризики, пов'язані з погіршенням ситуації в галузі безпеки та браком енергії в зимовий сезон.

За оцінками, експорт скоротиться приблизно на 30% у номінальному вираженні та на 60% у реальному за умов помірного відновлення в середньостроковій перспективі.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що передбачено у державному бюджеті України на 2023 рік. Також ми писали, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.