Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з доларом, інфляцією та ВВП України у 2023 році – прогноз аналітиків

Аналітики інвестиційної групи опублікували макропрогнз стосовно ВВП, інфляції та курса долара

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Що буде з курсом долара

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Реальний ВВП наступного року може відновитися на 4% – після цьогорічного падіння на 32%. Це пов’язано з втратами фізичних активів та людського капіталу.

Такий прогноз опублікувала інвестиційна група ICU. Аналітики зазначають, що їхній прогноз побудований на тому, що серйозних змін у військовій ситуації до кінця 2023 року не буде.

Що буде з ВВП

Падіння ВВП прогнозують ще у першому кварталі 2023-го, але вже з другого кварталу наступного року прогнозують зростання ВВП і як результат 2023 очікують +4% ВВП (номінально 129 млрд доларів).

"Зовнішні дисбаланси величезні, оскільки Україна втратила значну частину його експортна здатність і відтік капіталу продовжуються у значних обсягах. Одноразова девальвація гривні в липні мала швидкий позитивний вплив на на валютному ринку, але може знадобитися більше раундів амортизації до кінця 2023 року, щоб ще більше скоротити надлишковий попит на іноземні товари валюти", – сказано у прогнозі.

За оцінками інвестгрупи, у 2023 році економіці знадобиться щонайменше 20 мільярдів доларів США, щоб продовжувати працювати відносно гладко. Значну частину цієї суми, ймовірно, складуть кошти від МВФ.

Фахівці припускають, що ВВП може продовжувати зростати лише невеликими кроками 1‒2% за квартал внаслідок низки факторів:

  • покращення логістики, оскільки вантажні перевезення стабілізувалися, і бензин тепер доступний по всій країні;
  • повернення біженців в Україну. Зворотна міграція навряд чи буде масштабною, але все ще допоможе відновити робочу силу в різних секторах;
  • менша невизначеність щодо основних макроекономічних показників.

Прогнози щодо інфляції

За прогнозами аналітиків, на українську економіку чекає тривалий період високої інфляції.

"У липні інфляція прискорилася до 22,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. На задньому плані пригніченого попиту внаслідок значного падіння реальних доходів населення, інфляційний тиск в Україні залишається значною мірою зумовленим факторами пропозиції", – йдеться у макропрогнозі.

Зараз за інфляційним тиском, на думку фахівців, стоїть кілька основних факторів:

  • матеріально-технічні проблеми, які перешкоджали своєчасній доставці товарів і послуг у перші місяці повномасштабної війни;
  • різке зростання вартості енергетичних матеріалів. У липні ціна на бензин зросла на 78% порівняно з минулим роком, що збільшує витрати на доставку;
  • знецінення гривні, яке, ймовірно, продовжиться протягом наступних 12–18 місяців.

"Перезавантаження офіційного обмінного курсу гривні щодо долара США в липні матиме обмежений вплив на інфляцію, оскільки вона була значною мірою врахована у багатьох споживчих сегментах", – пояснюють аналітики.

Фахівці прогнозують, що споживчі ціни зростуть майже на 30% у 2022 році, а потім дуже поступово сповільняться.

"Ми бачимо інфляцію наприкінці 2023 року на рівні 24%, оскільки ми вважаємо, що негативні наслідки високих цін на енергоносії та ослаблення гривні матиме тривалий і суттєвий вплив на собівартість реалізованої продукції та, зрештою, на споживчі ціни", – зазначили аналітики.

Який курс долара прогнозують аналітики

Згідно з прогнозом ICU, курс долара за підсумками цього року сягне 40 грн за долар, а за підсумками наступного – 45 грн/долар.

Водночас прогнозується, що міжнародні резерви знизяться з 23 млрд доларів цього року до 19 млрд дларів наступного.

Нагадаємо, раніше ми розбирали, що буде із зарплатами в Україні до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.