Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Білорусі схвалили "кривавий" закон: кому загрожує смертна кара

Влада Білорусі запровадила щодо чиновників та військовослужбовців смертну кару

Фото: БЕЛТА. Колаж: Pro Гроші

У Білорусі запровадили смертну кару

Фото: БЕЛТА. Колаж: Pro Гроші

У Білорусі депутати Палати представників Національних зборів ухвалили в другому читанні законопроєкт "Про зміну кодексів із питань кримінальної відповідальності", який передбачає страту за держзраду для посадовців та військовослужбовців.

Про це пишуть журналісти місцевого видання "Белта" у вівторок, 21 лютого.

Про що йдеться в тексті закону

Відомо, що закон спрямований на "підвищення ефективності виконання кримінальним законодавством завдань з охорони миру і безпеки людства, людини, її прав і свобод, суспільних і державних інтересів, конституційного ладу РБ".

Щодо кого застосовуватимуть смертну кару

Ухвалена редакція закону вносить зміни у кримінальний і кримінально-процесуальний кодекси та, зокрема, передбачає можливість застосування смертної кари щодо посадовців, які обіймають державну посаду, і тих громадян, на яких поширюється статус військовослужбовця, який вчинив злочин, передбачений ст. 356 КК "Зрада державі".

Кого штрафуватимуть

Крім того, новий закон допускає покарання у вигляді штрафу за скоєння злочинів "проти миру й безпеки людства, громадської безпеки, безпеки руху, здоров'я населення і держави". Розмір – до 50 тис. базових величин (23,3 млн грн). У чинному КК максимальний розмір штрафу – удесятеро менший, наголошують журналісти.

Що каже опозиція Білорусі

Проєкт закону подала в парламент Рада міністрів і ухвалила в першому читанні 7 грудня 2022 року. Опозиційний Telegram-канал NEXTA тоді писав, що влада робить перший крок у сторону "масових розстрілів політичних опонентів".

"Лукашисти збираються повернути в Білорусь 37-й рік. Ті, хто ухвалює злочинні закони за вказівкою диктатора, мають так само відповідати, як і ті, хто їх виконує. Так звані парламентарі – такі самі злочинці та зрадники білоруського народу, як омоновці й губопіки", – вважають журналісти.

Бізнес поступово виходить з Росії

Якщо в Україні світові компанії поступово починають відновлювати свою роботу, то в Росії та Білорусі все більше бізнесу йде з ринку.

Так, компанія H&M вирішила згорнути бізнес у Білорусі. Магазини шведського бренду одягу не працюють у країні з початку березня 2022 року. Власник мережі закладів швидкого харчування KFC заявив, що виходить з Росії та продає свій бізнес компанії Smart Service Ltd, якою керує один з присутніх там франчайзі KFC.

Новий власник відповідатиме за ребрендинг ресторанів на концепції, відмінні від Yum, і збереження співробітників компанії.

Yum заявив, що після транзакції припинить будь-яку корпоративну присутність у Росії.

Раніше ми писали про те, що Україна розірвала важливу угоду з Білоруссю. Також ми повідомляли, що мережа ресторанів швидкого обслуговування McDonald’s у Білорусі перейшла на російський бренд "Вкусно – и точка".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.