Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тут відсутній ажіотаж: скільки коштує овес в Україні 20 жовтня

Розповідаємо, що зараз відбувається з цінами на овес та про зміни, які відбуваються на аграрному ринку нашої країни

Фото: УНІАН

Скільки коштує овес 20 жовтня

Фото: УНІАН

Впродовж багатьох років овес як сільськогосподарська культура посідав вагоме місце у сільському господарстві України. Однак наразі обсяги виробництва цієї культури поступово зменшуються, що впливає й на ціни на овес. Попри це, в Україні продовжують вирощувати овес й навіть відправляти на експорт.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що відбувається на аграрному ринку України зараз.

Скільки коштує овес 20 жовтня

Наразі середня ціна на овес коливається в межах 6 119 гривень за тонну з ПДВ, свідчать дані аналітичного порталу Tripoli.land. Цікаво те, що за останні вісім днів ціни на овес перебували на сталому рівні.

Середня ціна на овес 20 жовтня становить 6 119 гривень за тонну
Середня ціна на овес 20 жовтня становить 6 119 гривень за тонну
Фото: Tripoli.land

Усе через те, що вартість вівса починає зростати напередодні посівної кампанії. Тоді ж аграрії починають активно продавати цю культуру, щоби заробити максимум грошей.

Причому ціна закупівлі вівса в Україні залежить від регіонів. Наприклад, у південній частині Україна вона є вищою приблизно на 300 гривень за тонну. Різниця пов'язана з логістичними витратами, адже в портах вартість, як правило, теж є вищою.

Скільки коштують інші культури:

  • Соняшник — 10 667 гривень за тонну з ПДВ;
  • Ячмінь — 2 474 гривні за тонну з ПДВ;
  • Пшениця другого класу — 4 747 гривень за тонну з ПДВ;
  • Пшениця третього класу — 4 571 гривню за тонну з ПДВ;
  • Пшениця фуражна — 4 165 гривень за тонну з ПДВ;
  • Кукурудза — 3 799 гривень за тонну з ПДВ;
  • Соя — 13 365 гривень за тонну з ПДВ;
  • Ріпак — 11 853 гривні за тонну з ПДВ.

Де в Україні вирощують овес

Найактивніше цю культуру виробляють у Чернігівській, Львівській, Житомирській, Волинській областях. У цих регіонах сконцентровано близько 65% виробництва всього вівса в Україні.

Урожайність з 1 гектара є доволі нерівномірною. Максимальні показники фіксують у центральних регіонах країни, де є найбільше чорноземів. Натомість мінімальні збори, зазвичай, у Херсонській області.

Як Україна експортує овес

Вітчизняні виробники переробляють зернові злаки й саме такий товар відправляють на світовий ринок. Його купують країни Північної Америки, Азії та ЄС. Серед них такі імпортери як:

  • США;
  • Греція;
  • Пакистан;
  • Індія;
  • Латвія.

Росіяни крадуть український соняшник

Окупанти завантажують зернову культуру у портах Маріуполя. Наразі, за словами радника мера Петра Андрющенка, у Маріуполі стоять три судна, в одне з яких росіяни завантажують зерна соняшника.

Він також розповів, що в порту працюють не місцеві жителі, а російські громадяни, яких привезли до окупованого українського міста з Новоросійська.

Раніше ми розповідали, які зміни відбулися на ринку зернових та олійних вперше за двадцять років. Також ми писали, чому ціни на пшеницю незабаром можуть встановити історичний рекорд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.