Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога українцям під час війни — кому скасують виплати з вересня

З'ясовували, хто із переселенців ризикує втратити гроші від держави на проживання та чи можна оскаржити скасування виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі переселенці з 1 вересня можуть залишитися без виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У липні Кабмін вніс певні зміни до порядку призначення та продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Для всіх ВПО, які зараз отримують допомогу, від 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату ще на пів року, тобто до кінця січня 2024 року.

Про це йдеться у постанові Кабміну №709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб".

Який розмір допомоги для переселенців

Допомога виплачуватиметься всім українцям, які проживають на території країни та мають статус ВПО, у розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. гривень;
  • для інших осіб – 2 тис. гривень.

У пресслужбі Міністерства соцполітики повідомили, що з 1 вересня допомога продовжується лише для тих громадян, які дійсно цього потребують.

Кому скасують виплати з вересня

З 1 вересня 2023 року виплату буде припинено для тих переселенців, які від моменту ухвалення даної постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш як 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму понад 100 тис. гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис. гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. гривень;
  • мають у власності житло, яке розташоване на територіях, де не ведуться активні бойові дії або які не є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м² на одного члена сім’ї.

У Міністерстві також уточнили, якщо за результатами перевірки буде схвалене рішення про припинення виплат, ВПО про це повідомлять.

"У разі незгоди, людина може оскаржити таке рішення органу соцзахисту та надати підтверджувальні документи, і продовжувати отримувати виплати", — зазначили в Мінсоцполітики.

Нова виплата для переселенців

Нещодавно стало відомо, що ВПО можуть розраховувати на одноразову державну допомогу у розмірі п'яти тисяч гривень. Це компенсація громадянам, які постраждали внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

Тобто, тепер виплата компенсації відбудеться навіть за умови, якщо претендент вже зареєстрований як ВПО та отримує додаткові виплати від держави.

Тим часом нагадаємо, що в Україні відновлюють фізичну перевірку для деяких вимушених переселенців. Також ми розповідали, як нечесні переселенці обманули державу на майже мільярд гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.