Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення осені: до яких змін готуватися українцям

Пояснюємо, які зміни відбудуться у мобілізації вже восени 2023 року та до чого готуватися громадянам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні у жовтні зміняться мобілізаційні процеси

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже восени відбудеться умовне посилення мобілізаційних процесів завдяки цифровізації системи призову. Тотальна цифровізація військкоматів і посилення виконання плану очікуються у жовтні.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

"Ми очікуємо, що у жовтні на 90% ми вийдемо на зрозумілий рівень цифровізації центрів комплектації", — сказав він.

Він зазначив, що цього року у центрах комплектування вже відбулися серйозні зміни. Зокрема, триває оновлення кадрового складу. Незабаром між Міністерствами охорони здоров'я, внутрішніх справ, Мін'юстом, прикордонниками та Мінсоцполітики розпочнеться обмін даними. Як пояснив міністр, це потрібно, аби чітко розуміти, хто із мобілізаційного резерву доступний та де він знаходиться.

Що стосується самої мобілізації, то вона продовжується за планом, який затвердила Верховна Рада ще 24 лютого 2022 року. Мобілізаційний план, як зауважив пан міністр, ще не виконаний.

Збільшувати кількість призовників наразі немає потреби, найближчим часом корегувати ці плани ніхто не буде. Разом з тим, українська армія зазнає втрат, поповнення особового складу є важливим питанням.

Кому можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нещодавно попередив, що права на відстрочку можуть позбавити громадян, які наразі здобувають другу вищу освіту.

За його словами, під час повномасштабної війни в Україні різко збільшилася кількість абітурієнтів, яким вже за 30 років. Тому у Верховній Раді вважають, що у цій сфері є зловживання.

Водночас наразі жодних законодавчих змін не планується. Рішення про скасування відстрочки цій категорії українцям зараз перебуває на усному обговоренні.

Як незабаром зміниться робота ВЛК

За підсумками засідання Ради національної оборони та безпеки, президент Володимир Зеленський озвучив рішення щодо роботи військово-лікарських комісій.

Так, за його словами, в Україні відбудеться комплексна перевірка обґрунтованості тих рішень військово-лікарських комісій щодо інвалідності й непридатності до військової служби, які ухвалювалися із 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями.

Також нещодавно стало відомо, що в Україні запрацює електронний документообіг під час та після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Раніше ми писали, як в Україні послабили умови виїзду за кордон деяким чоловікам. Також ми розповідали, яку відстрочку від мобілізації може надати ВЛК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.