Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сваритися не будемо? Що Україна пропонує Польщі для вирішення зернового питання

Прем'єр-міністр нашої країни Денис Шмигаль розповів, яку пропозицію вже озвучили Євросоюзу та країнам, які проти імпорту українського зерна

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна запропонувала Польщі, Угорщині та Словаччині умови для вирішення зернової кризи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна може відмовитися від позову проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону на імпорт українського зерна та іншої агропродукції. Однак для цього країни мають погодитися на запропонований українською владою компроміс.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Наш уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компромісний сценарій. Ми вже представили Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України",— пояснив він.

За його словами, так вдасться уникнути будь-яких викривлень на аграрних ринках зерна сусідніх держав-членів Євросоюзу.

"Плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до п'яти держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки", — підкреслив український прем’єр.

Він також зазначив, що Україна вже попередила Польщу, Угорщину та Словаччину, що вони порушують норми Світової організації торгівлі, забороняючи імпорт української агропродукції.

"Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн", — зауважив Денис Шмигаль.

Що сталося між Україною та трьома державами Євросоюзу

Як відомо, у квітні 2023 року Польща заборонила імпорт українського зерна та іншої агропродукції. Дії польської влади підтримали й інші європейські держави. У підсумку Єврокомісія дозволила Польщі, Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії заборонити пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшника з України.

Але 15 вересня Єврокомісія скасувала цю заборону, що не сподобалося Польщі, Угорщині та Словаччині. Того ж дня ці країни оголосили, що не скасують власні обмеження на імпорт українського зерна.

Єврокомісії не подобаються дії Польщі, Угорщини та Словаччини

Так, речниця Європейської комісії вважає, що важливо знайти компроміс та продовжити конструктивну співпрацю між країнами ЄС та Україною.

Раніше ми писали, що уряд Польщі озвучив нову умову для вступу України в ЄС. Більше про зерновий ринок України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.