Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цифрове розлучення: як подружжю розірвати шлюб онлайн

Якщо ж один із пари не хоче розлучатися або є спільні малі діти, то розлучитися через РАЦС вже буде неможливо

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть розлучитися онлайн

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Розлучення може бути не лише морально важким для українців. Адже даний процес займає безліч часу. Однак, аби його заощадити, то розлучитися партнери можуть навіть онлайн. Для цього необхідно зробити певні кроки.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Чи можна подати на розлучення онлайн у 2023 році

Дійсно, станом на цей рік в Україні подружня пара, яка бажає розлучитися, може подати заяву на розлучення онлайн до РАЦСу. Однак це стосується лише тих пар, які не мають спільних неповнолітніх дітей, а також тих, де обидва партнери згодні на розлучення.

Якщо ж один із пари не хоче розлучатися або подружжя має дітей, то у такому випадку вже варто звертатися лише до суду.

Як подати на розлучення онлайн через органи РАЦС

Якщо пара вирішила розлучитися онлайн, то тоді вони повинні подавати відповідну онлайн-заяву через сайт Міністерства юстиції України.

Для цього необхідно буде попередньо зареєструватись на сайті та надати чіткі копії таких документів:

  • паспорт кожного із подружжя;

  • свідоцтво про шлюб;

  • документ, що підтверджує оплату державного мита.

З того часу, коли подружня пара подала відповідну онлайн-заяву на розірвання шлюбу через органи РАЦС, повинно минути не менше 30 днів.

Після цього терміну РАЦС встановлює дату розірвання шлюбу, на яку подружня пара має прибути, щоб отримати свідоцтво про розірвання шлюбу.

Як подати на розлучення онлайн під час воєнного стану в судовому порядку

Для цього треба подати заяву на розлучення онлайн через систему "Електронний суд", попередньо в ній зареєструвавшись, та оформити електронний цифровий підпис.

Після реєстрації ви зможете заповнити всі необхідні документи для відкриття справи по вашій позовній заяві, а також сплатити судовий збір та прикріпити всі необхідні додатки.

Потім система надасть змогу відстежувати стан розгляду вашої справи, а ще ви отримуватимете відповідні сповіщення про рух по справі.

Та зверніть увагу, що ви повинні бути присутні при видачі копії судового рішення про розірвання шлюбу.

Як уникнути розподілу майна після розлучення

У коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, якщо квартира або автомобіль були куплені у шлюбі, то навіть якщо один з подружжя, наприклад, працював, а інший доглядав дитину, то вони все одно діляться навпіл.

В практиці трапляються випадки, коли хтось із подружжя розуміє, що в майбутньому можуть виникнути якісь ситуації, після яких доведеться ділити майно. Тому вони роблять таким чином: майно купує хтось із батьків подружжя, а потім дарує безпосередньо чоловіку або дружині.

Раніше ми писали про те, яке саме майно не підлягає розподілу під час розлучення. Також ми розповідали, як хочуть змінити правила розірвання шлюбу у разі домашнього насильства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.