Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Домашнє насильство — як хочуть змінити правила розірвання шлюбу

З'ясовували, які норми Сімейного кодексу хочуть змінити парламентарі, аби захистити вагітну жінку від домашнього насильства

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вагітним жінкам хочуть дозволити розлучатися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Парламент підтримав у першому читанні важливі зміни до Сімейного кодексу. Вони стосуються можливості розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року від народження дитини.

Про це повідомив народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк.

За ухвалення відповідного законопроєкту №5492 за основу проголосували 232 депутати.

Яка мета документа

Метою законопроєкту є усунення перешкод у розірванні шлюбу, що захистить жінок, які страждають від домашнього насильства.

Що пропонує законопроєкт

Документом пропонується скасувати неможливість розлучення протягом терміну вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

Які наслідки схвалення законопроєкту

Очікується, що схвалення документа усуне перешкоди у реалізації права особи на розірвання шлюбу, що допоможе припинити домашнє насильство та захиститися від нього.

Право на розірвання шлюбу: які норми діють зараз

Нині, відповідно до українського законодавства, позов про розірвання шлюбу не може бути поданий протягом вагітності дружини та року після народження дитини, крім випадків, коли один з подружжя допустив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Також Сімейний кодекс встановлює ще дві підстави для розірвання шлюбу у подібних випадках:

  • чоловік і дружина мають право подати позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;
  • чоловік і дружина мають право подати позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою, або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини.

Через скільки часу можна підтвердити цивільний шлюб

За словами адвоката Ростислава Кравця в коментарі сайту Pro Гроші, наразі в Україні не встановлені терміни підтвердження цивільного шлюбу. Встановити юридичний факт сумісного проживання можна, якщо між подружжям виникає спір.

Наприклад, якщо в майбутньому чоловіку та жінці потрібно буде поділити сумісно нажите майно, то встановлення факту проживання однією сім'єю є необхідною мірою.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Проте, якщо особи просто проживають разом, не претендують на майно одне одного та з якихось переконань не хочуть офіційно реєструвати відносини, то їм необов'язково отримувати юридичне підтвердження сумісного проживання.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли вам про те, як громадянам можна розлучитися в Україні дистанційно.

Ще вам може бути цікаво почитати про те, як укласти шлюбний договір в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.