Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світ на порозі нової кризи? Чому індекс долара демонструє незвичне зростання

Різкі зміни почалися після того, як один із найбільших забудовників Китаю намагався відстрочити платежі за приватними облігаціями

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара досяг 15 серпня більш ніж місячного максимуму

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара розпочав зростання на тлі економічних проблем в Китаї, що змусило інвесторів шукати нові виходи на тлі побоювань, що ситуація може загостритися. Індекс долара, який відстежує курс щодо основних світових валют, зріс на 0,3% до 103,170, досягнувши найвищого рівня за останній місяць.

Про це повідомляє агентство Reuters

Так, журналісти поспілкувалися з анонімним джерелом та з'ясували, що найбільший приватний забудовник Китаю Country Garden вперше шукає варіанти, як відстрочити платежі за приватними облігаціями. Це є новою ознакою стресу в на ринку нерухомості в країні.

До того ж дві китайські компанії, зареєстровані на біржі, нещодавно повідомили, що їм не перерахували кошти за інвестиційні продукти з наступним терміном погашення від керуючої компанії Zhongrong International Trust Co.

Водночас у Сполучених Штатах Америки визнали, що економічні проблеми в Китаї є "фактором ризику" для американців. При цьому міністр фінансів країни Джанет Єллен впевнена, що американська економіка готова до виклику.

"Уповільнення зростання в Китаї вплине на його азійський сусідів, але деякі наслідки матимуть місце і в Сполучених Штатах", — підкреслила вона.

Як знецінюється нацвалюта Росії

Якщо у Китаї тільки з'являються перші ознаки економічної кризи, то в РФ проблеми існують вже давно. І віддзеркаленням економічних турбуленцій країни-аргесорки є динаміка її національної валюти.

Так, з початком року рубль втратив у власності майже 25% вартості відносно іноземної валюти. Курс російської валюти вперше за останні 16 місяців опинився на межі психологічного рубежу – 100,19 рублів за американський долар.

На фоні рекордного спаду рубль став однією з найгірших валют, що розвиваються. Наразі російська валюта знаходиться на рівні з турецькою лірою та аргентинським песо.

Що буде з курсом долара до кінця тижня в Україні?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що не варто чекати серйозних змін на валютному ринку країни.

За його словами, на це впливає відсутність якихось значущих подій, які б суттєво вплинули на курсовий рух долара, тому подальші коливання показників іноземної валюти будуть незначними. Курс долара навряд чи перетне позначку у 38 гривень.

Експерт також підкреслив, що чинники, які б могли кардинально змінити ситуацію на валютному ринку — є, але вони лише набирають обертів, щоб рішуче вступити в дію. Ймовірно, на значні курсові зміни слід чекати вже у вересні.

Раніше ми писали, що подорожчання нафти вже не допомагає російській валюті. Також ми розповідали, до яких змін готуються в НБУ та як вони вплинуть на долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.