Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стане дорожчим: наскільки зросте ціна на цукор і що з запасами

Щодо дефіциту українські виробники одностайні, і це стосується не тільки цукру, а й солі

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Майже всі продукти подорожчали цьогоріч

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії впевнені, що цьогоріч дефіциту цукру та солі не буде. Але ціна на цукор зросте, і для цього є кілька причин.

Наскільки подорожчає продукт? Про це розповів заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов в ефірі загальнонаціонального марафону.

Що із запасами і чого чекати від цін

За словами Пугачова, у 2022 році в Україні посіяли 180 тис. гектарів цукрового буряку. А це майже 80% від того, що висіяли минулого року. Тому, згідно з прогнозами, урожай буде таким:

  • аграрії зберуть 7,5 – 7,8 млн тонн цукрового буряку;
  • цукрові заводи зможуть виробити близько 1,1 млн тонн цукру.

"Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення. Наприклад, 2021 року спожито трохи більше одного мільйона тонн цукру. Тобто буде вироблено більше, ніж спожито минулого року, плюс є перехідні запаси, які перевищують 300 тис. тонн", – пояснив Пугачов.

Але при цьому ціни виростуть. І серед причин є і світові процеси, які вплинули на Україну, і очевидно повномасштабна війна з РФ.

"У серпні минулого року в Бразилії сталася непередбачувана подія – заморозки. Виникли проблеми на світовому ринку цукру з сировиною – цукровою тростиною. І в світі почали зростати ціни на цукор. В Україні цукор за темпами зростання цін став рекордсменом в 2021 році – на 61,5% зросла ціна. До цього додаються проблеми, викликані війною", – зауважив експерт.

У собівартості виробництва цукру 60-70% становлять енергоносії і пальне, яке цього року подорожчало через так звану бензинову кризу. Також на вартість продукту впливають і логістичні витрати.

"Тому ціни на цукор продовжили, нехай не такий стрімкий, але певний ріст. Але ми прогнозуємо, за умови макроекономічної стабільності, зростання цін на цукор протягом року не більше, ніж на 10-12%", – додав Пугачов.

Раніше ми писали, що вересні відносно серпня вартість цього продукту зросла на кілька гривень.

Як подорожчав цукор восени

У перший місяць осені відносно серпня ціна на цукор продовжила зростати так:

  • 1 кг цукру кристалічного в серпні в середньому коштував 31,35 грн, у середині вересня – 34,78 грн;
  • 3 кг зросли у вартості з 92,83 грн до 105,99 грн.

А от сіль, наприклад, стала дешевшою. Ми писали і про те, що у січні кілограм гречки коштував у середньому 47,61 грн. За підсумками липня середня ціна зросла до 93,23 грн за кг. Але після різкого зросту ціни на цей товар, до кінця року вона може впасти. Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко запевнив, що падіння буде на рівні 15-20 грн.

Детальніше про вартість продуктів у 2022 році читайте у спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.