Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні подорожчав цукор: що буде з цінами та чи чекати дефіциту

Сезон цукроваріння вже розпочався, однак 10 підприємств з переробки цукрового буряку не зможуть запуститися через війну

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросла вартість цукру

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не дивлячись на те, що в магазинах зафіксували подорожчання цукру, найближчим часом прогнозують стабілізацію цін. Це пов'язано з початком сезону цукроваріння.

Про таке пише "Газета по-українськи".

Тимчасовий виконувач обов'язків голови правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Назар Михайловин пояснив, що на початку року планувалася, що в Україні запрацюють 33 цукрових заводів. Але через російську агресію не запустили 10 підприємств. Вони розташовані в областях, де тривають бойові дії. Тому мають розпочати роботу 23 цукрових заводи.

"Вартість не підвищуватимуть під час сезону цукроваріння. Він уже розпочався, кілька заводів стали переробляти буряк. Інші – планують запуск виробництва. Надалі формування цін залежатиме від вартості природного газу, супутніх матеріалів для виробництва", – зазначив Михайловин.

Що відбувається з ціною на цукор та скільки він коштуватиме

Кілограм цукру в Україні в середньому коштує 34,70 грн. Ще тиждень тому його продавали по 33 грн.

"Зараз оптова відпускна ціна цукру на підприємствах – 28,20-28,50 гривень за кілограм, з урахуванням податку на додану вартість. Порівняно з початком серпня, відбулося навіть певне подешевшання", – переконує глава "Укрцукру".

За його словами, ціну на цукор формуватимуть вартість природного газу та супутніх матеріалів для виробництва.

"Через повномасштабне вторгнення Росії зросла вартість пального, перевезення, підвищила тарифи Укрзалізниця. Саме це і є основними причинами подорожчання цук­ру в торговельних мережах", – наголосив Михайловин.

Він також додав, що на ціну може впливати збільшення собівартості вирощування цукрового буряку. Зараз в середньому вона становить 65 тисяч гривень на гектар.

Чи буде дефіцит цукру

За словами глави "Укрцукру", в Україні зібрали гарний врожай цукрового буряку.

"Урожай зібрали на рівні минулого року. Дефіциту не буде. Перехідний залишок на кінець маркетингового року 2021–2022 – 480 тисяч тонн, це удвічі більше норми. Плюс плануємо виробництво цукру в межах 1,1–1,15 мільйона тонн. Внутрішній ринок повністю забезпечимо", – пообіцяв Михайловин.

Більше того, за його словами Україна також буде експортувати цукор в Європу, чим забезпечить надходження валютної виручки до бюджету.

Раніше ми писали, що буде з вартістю гречки в Україні. Також ми розповідали, коли почнеться видобуток солі та чи вистачить її українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.