Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадщина під час війни в Україні – все, що потрібно знати у 2023 році

Розбирались, як правильно подати документи та оформити спадкові права під час дії воєнного стану

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час війни змінились строки прийняття спадщини

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Процедура прийняття спадщини має багато проблемних моментів, які зараз ускладнені й дією воєнного стану.

Сайт Pro Гроші розбирався, як швидко та правильно оформити необхідні документи на те майно, що залишилося після померлого.

Спадкування — це перехід прав від людини, яка померла, до її найближчих родичів. У розумінні закону — це майнові та деякі немайнові активи людини, наприклад, будинок, автомобіль або корпоративні права. Окрім прав, у спадщину також передають обов’язки. Наприклад, це може бути кредит.

Право на спадкування виникає з дня смерті.

Як змінились правила під час війни

Через воєнний стан останнє місце проживання померлого не має значення — можна звернутися до будь-якого нотаріуса, що працює на підконтрольній Україні території.

Спадкування може відбуватися за заповітом (письмовий документ, в якому людина вказує, кому дістанеться набуте нею майно після її смерті) і за законом (якщо заповіту не було).

Що не можна отримати в спадок:

  • особисті немайнові права (наприклад, авторство на книгу або комп’ютерну програму);
  • право на відшкодування шкоди, що була завдана каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
  • право на аліменти, пенсію, допомогу або інші схожі виплати;
  • право на участь в юридичних особах та право членства в громадських організаціях, політичних партіях.

Які строки прийняття спадщини під час війни

Через повномасштабну війну дещо змінились строки прийняття спадщини. Якщо раніше це було 6 місяців, то до завершення воєнного стану, якщо людина померла після 05:30 ранку 24 лютого 2022 року — цей строк становить 10 місяців від дня смерті.

Спадкування за заповітом

Спадщину передають тим людям, які були вписані у заповіт. Також заповідач може встановити певні умови на отримання спадщини. Це може бути наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо.

Є окремий вид заповіту для подружньої пари. Чоловік та дружина мають право скласти один заповіт щодо спільного майна.

Загалом заповіт має бути посвідчений у нотаріуса, проте є винятки. Зважаючи на обставини, замість нотаріуса це може зробити представник органу місцевого самоврядування, головний або черговий лікар закладу охорони здоров’я або командир військового формування, де людина проходить військову службу. Такий заповіт буде рівнозначним заповіту, який посвідчений нотаріусами.

Якщо заповіт був складений з порушеннями (наприклад, заповіт був складений людиною, що є недієздатною), він є нікчемним, тобто таким, що не має жодних юридичних наслідків.

Спадкування за законом

Якщо людина за життя не підготувала заповіт, тоді майно спадкується за законом — тобто за визначеними законом чергами, які вказують на послідовність членів родини, що можуть отримати майно.

Таких черг існує п’ять: кожна з них визначає спадкоємців, які першочергово мають права на майно. Важливо те, що кожна наступна черга має право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.

До першої черги відносять дітей спадкодавця, того з подружжя, який його пережив, та батьків.

Зауважимо, що кожен спадкоємець має право прийняти або відмовитися від неї.

Спадкування майна військового

Тут основна проблема полягає у тому, що родина не отримала тіло загиблого або військовослужбовець загинув на тимчасово окупованій території. У такому разі є проблеми з отриманням свідоцтва про смерть.

У подібній ситуації потрібно звертатися до суду для встановлення факту смерті. Як доказ потрібно додавати документи, які підтверджують смерть, наприклад, довідку з військової частини, фотографії, показання свідків тощо.

Уже після отримання рішення суду можна отримати свідоцтво про смерть, на основі якого буде зареєстровано спадкову справу, та здійснити процедуру спадкування в загальному порядку.

Успадкування за кордоном

Якщо родина померлого перебуває за кордоном, а спадщина розташована в Україні, тоді заяву про прийняття можна написати та засвідчити у консульстві або посольстві України. Інший спосіб — засвідчити свій підпис у приватного нотаріуса, проте надалі здійснити консульську легалізацію або проставити апостиль.

Цю заяву можна надалі надіслати в Україну нотаріусу, який і відкриє спадкову справу.

Як бути, якщо людина померла на окупованій території

У такому разі слід отримати свідоцтво про смерть згідно з українським законодавством. Для цього потрібно звертатися з позовом до суду. В якості доказів можна надати документи, що підтверджують факт смерті, видані окупаційною владою.

Якщо майно або більша його частина розташована на тимчасово окупованій території, то місцем відкриття спадщини є місце подачі заяви про прийняття спадщини в будь-якого українського нотаріуса, який і видасть свідоцтво про право на спадщину.

Чи може дитина вступити в спадок

Заяву щодо прийняття спадщини від імені дитини, якій ще не виповнилось 14 років, подають її батьки. Якщо дитині вже є 14 років, вона може написати заяву про прийняття спадщини самостійно та без згоди батьків.

У разі подання такої заяви у консульстві або посольстві України за кордоном посвідчену заяву з додатками потрібно направити будь-якому нотаріусу, що працює в Україні, для відкриття спадкової справи.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.