Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Схоплений на вулиці опиняється в окопі? Військові уточнили, як підтвердити бронь

З'ясувалося, чи означає отримання повістки негайне відправлення на фронт

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Чи відправлять у "пекло" зразу після вручення повістки?

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Те, що українцю вручили повістку, зовсім не означає, що його негайно відправлять на передову, на найгарячіші напрямки фронту.

Про це розповіла керівниця пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Отримання повістки не означає негайного відправлення на фронт. Це, знов-таки, розганяння пропагандистськими джерелами такого наративу, що відразу схоплений на вулиці опиняється в окопі. Це абсолютна неправда", — сказала вона.

Основні етапи призову громадян

Перший етап, за словами Наталі Гуменюк, у територіальних центрах комплектування повинні перевірити дані громадян. Далі чоловіків посилають на проходження медичної комісії. Під час детального огляду профільних лікарів може виявитися, що людина й зовсім не підлягає мобілізації за станом здоров’я.

Другим етапом є уточнення обставин, що можуть стати підставою для відтермінування. Так, велика кількість людей має бронь, хтось має трьох дітей і є опікуном, тобто має законні підстави, аби не опинитися в мобілізаційному ресурсі. Проте для з’ясування відповідних обставин необхідно з’явитися в ТЦК та подати про себе всі дані.

"Не сперечатися, а поставитися з розумінням до цього, що в принципі центри комплектування йдуть назустріч вам. Дуже багато хто, до речі, каже: а я не знав, що треба з’являтися і поновлювати", — додала Гуменюк.

Як виглядає стандартна повістка

Ми писали про те, що українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також сайт Pro Гроші розповідав, чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату. Крім того, ми повідомляли, в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.