Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шмигаль пояснив, чи реальна загроза евакуації з Києва

Прем'єр-міністр пояснив, до чого готується влада та чого чекати жителям столиці

Колаж: Pro Гроші

Шмигаль пояснив, чи готуватися киянам до евакуації

Колаж: Pro Гроші

Уряд не відкидає можливості проведення евакуації з Києва у разі повторних обстрілів Росії об'єктів енергетичної інфраструктури.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, евакуація зі столиці чи іншого українського міста дійсно можлива. Однак її застосовуватимуть лише в екстреному випадку.

"Ще раз підкреслюю позицію уряду та відповідальних відомств: евакуація може застосовуватися в останню чергу як екстрений крок", – наголосив Шмигаль.

Він додав, що наразі ситуація далека від того, щоб евакуювати населення Києва чи будь-якого іншого неприфронтового міста. Проте потрібно мати "план Б".

"Уряд, енергетики, місцева влада та комунальники паралельно продовжують підготовку до зими. Закуповуємо резервне обладнання, готуються додаткові пункти обігріву, активно ведемо перемовини з міжнародними партнерами про доставку в Україну необхідного обладнання та техніки, аби все швидко відремонтувати та бути готовими до різних ситуацій", – повідомив Шмигаль.

Він також запевнив, що зараз робиться все, щоб якнайшвидше відновити повноцінну роботу енергосистеми.

Що відомо про можливу евакуацію з Києва

В неділю, 6 листопада, стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко закликав бути готовими до повного знеструмлення міста на тривалий час. А також порадив розглянути можливість виїхати із столиці на зиму – в невеликі міста та села, "де є окреме водопостачання, пічка та тепло".

Кличко зауважив, що столична влада зараз обговорює різні сценарії. Один із найгірших – блекаут в зимовий період.

"Ми зробимо все, що від нас залежить, щоб такого сценарію не було. Але гарантувати на 100% ми не можемо, тому моделюємо різні ситуації і кожен з нас повинен бути підготовлений до цього", – підкреслив мер.

Водночас, The New York Times опублікувала інформацію з посилання на представника КМДА про те, що влада Києва планує евакуювати близько трьох мільйонів жителів у разі повного відключення електрики. В КМДА згодом цю публікацію назвали маніпуляцією.

Відреагував на цю новину і виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він пояснив, що блекаут виникне у випадку, коли автоматика без попередження вимикатиме систему.

Він назвав два сценарії на такий випадок. Один із них оптимістичний, інший – не надто обнадійливий.

Перший сценарій. Якщо спрацює автоматика і буде джерело живлення, яке дасть можливість заживити Київ, то відновлення електропостачання буде питанням однієї години.

Другий сценарій. Якщо такого джерела живлення не буде і його треба буде надавати через відновлення підстанції чи лінії, це займе значно більше часу.

"Особливо якщо температура за вікном буде "мінусова". Тобто це питання опалення. В цьому випадку, по-перше, не можна повернути світло через брак джерела живлення і на це треба багато годин, а на вулиці холодно, тож в такому разі можуть ставитися питання про евакуацію певної частини населення", – пояснив Сахарук.

Згодом Кличко частково відмовився від своїх заяв щодо необхідності евакуації з Києва. Кличко пояснив, влада Києва готується до різних варіантів розвитку подій, хоча й розраховує, що найгіршого не станеться.

Раніше ми писали про те, коли у Києві можуть скасувати відключення світла. Також напередодні Кличко розповів, з якими проблемами стикнулася столиця з початком опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.