Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон у Києві: Кличко розповів, з якими проблемами стикнулася столиця

У столиці України підключення до опалення здійснюється за технологічним графіком

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

Віталій Кличко розповів про ситуацію з опаленням у Києві

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

Населення Києва почали підключати до централізованого опалення з 20 жовтня, попри відносно високу температуру повітря. Це зробили для зменшення навантаження на систему електропостачання.

Деталі розповів міський голова Віталій Кличко в ефірі телеканалу "Київ".

Вже з 7 жовтня тепло у приміщеннях відчули співробітники та відвідувачі столичних шкіл, лікарень і дитячих садків. Станом на кінець місяця можна говорити про стан підготовки до опалювального сезону в житловому фонді Києва. За словами Кличка, наразі понад половини будинків отримують централізоване блакитне паливо.

"У Києві підключено до опалення понад 60% усього житлового фонду. Потрібно десь десять днів, щоб підключити 100-відсотково. Є питання щодо приватних будинків чи ОСББ, які заявки не подавали", – уточнив мер міста.

Технологічний графік, за який здійснюють запуск системи, дозволить значно економити електроспоживання, оскільки громадяни зможуть замінити електрообігрівачі та інші прилади, чим зменшать навантаження на енергомережу.

До речі, реальний показник підключених до опалення житлових приміщень становить близько 80%. Це ті будинки, що обслуговують комунальні керуючі компанії. Але у будинках ОСББ, ЖБК та інвестиційних можна говорити лише про 20% через рішення правлінь перенести старт опалювального сезону на 1 листопада.

Як уточнив Віталій Кличко, міська влада робить все можливе, щоб максимально підготуватися до зими в умовах війни та періодичних атак на об’єкти критичної інфраструктури з боку агресора. Зокрема, вдалося купити резервне паливо, збільшити потужності аварійно-рятувальних служб на 10% тощо.

Коли буде відновлено стабільне електропостачання

Віталій Кличко зауважив, що жителі столиці несвідомо підійшли до прохання самостійно обмежити споживання електрики. Станом на 28 жовтня дефіцит становить 25-50%, і для відновлення звичного енергопостачання потрібно 2-3 тижні.

В Укренерго уточнили, що цей період справедливий тільки у випадку, якщо не станеться форс-мажорних ситуацій з пошкодженнями, тобто при відсутності масованих ракетних атак, які здатні зруйнувати систему та вивести з ладу частину мережі.

У той же час, щоб пережити зимовий період при найбільш несприятливих умовах – коли мешканцям будинків доведеться якийсь час провести без опалення чи електрики – місто закупило мобільні котельні. Ці установки можна легко підключити до одного об’єкту, який потребує енергопостачання, та відновити опалення на період ремонту центральної мережі.

В КМДА закликали по черзі вмикати побутові прилади, які вимагають великої кількості електрики, максимально знизити споживання ресурсу зранку та ввечері. Одночасно прохання до підприємців, малого та середнього бізнесу: вимикати зовнішнє освітлення фасадів офісів, ресторанів, торговельних центрів тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінять підхід до відключень електроенергії. Також ми повідомляли, що в Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли РФ.

Більше новин стосовно опалювального сезону 2022 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.