Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шмигаль анонсував реформу – що буде з пенсіями українців

Для забезпечення українців достойними пенсіями має запрацювати система пенсійних накопичувальних рахунків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Накопичувальні пенсійні рахунки буде створено для всіх, хто працює

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна вже багато років має проблему з наповненням Пенсійного фонду. Тому серед ключових завдань роботи Уряду у 2023 році буде впровадження обов’язкового пенсійного накопичення.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду у вівторок, 3 січня.

"Працездатного населення стає менше, кількість пенсіонерів збільшується. Війна зробила ситуацію критичною", – заявив прем'єр.

Накопичувальні пенсійні рахунки буде створено для всіх, хто працює. Гроші потраплятимуть туди з трьох джерел:

  • внесок роботодавця;
  • внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах;
  • добровільні внески громадян.

За його словами, впровадження обов'язкового пенсійного накопичення допоможе забезпечити кожному українцю достойну пенсію.

Також паралельно відбуватиметься реформа фондового ринку та ринку капіталів.


Що буде з пенсійними виплатами у 2023 році

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що розмір мінімальної пенсії в Україні у 2023 році залишиться на рівні грудня 2022-го, коли було здійснено перерахунок.

Так, розмір мінімальної пенсії у 2023 році становитиме 2 093 гривень. При цьому умови для того, щоб вийти на пенсію, зміняться. Зокрема, збільшиться обов'язкова кількість страхового стажу:

  • для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати стаж у 30 років і більше;
  • люди зі стажем 20 років зможуть вийти на пенсію у 63 роки;
  • щоб вийти на пенсію у 65 років, достатньо мати 15 років стажу.

Які документи необхідно надати для призначення пенсії

На пенсію за віком можуть претендувати громадяни, які досягли 60 років і мають необхідну кількість стажу. Однак при цьому необхідно надати перелік документів до Пенсійного фонду України.

Документи, які необхідно підготувати:

  • Паспорт

Нерідко до Пенсійного фонду звертаються громадяни з недійсними паспортами, тому установа ретельно перевіряє документ на справжність та наявність фотографій за віком.

  • Документ, що підтверджує стаж людини

Якщо людина працювала до 2004 року, то для підтвердження стажу необхідно надати оригінал трудової книжки до Пенсійного фонду. Щодо стажу після 1 січня 2004 року, то в цьому випадку жодних документів надавати не потрібно, тому що ця інформація береться працівниками Фонду з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

  • Відомості про зарплату

Щоб врахувати вигідну заробітну плату при обчисленні пенсії, доцільно мати відомості про зарплату за якнайбільший період. Однак цей період не повинен бути більше ніж 60 місяців і закінчуватися не пізніше 30 червня 2000 року.

Варто пам'ятати, що довідки про зарплату враховуються, якщо на підприємстві, яке їх видало, є первинні документи, що підтверджують записи у трудовій книжці. Оскільки є випадки, коли люди практикують виготовлення довідок із високою заробітною платою.

Довідки про зарплату також перевіряються працівниками Пенсійного фонду. Вони виїжджають на підприємство, де працювала особа, та звіряють довідку із первинними документами – особовими рахунками, особистісно-платіжними відомостями та іншими документами, що підтверджують факт нарахування заробітної плати.

Для призначення пенсії необхідно написати заяву, зразок якої є у будь-якому відділенні Пенсійного фонду, та заяву про те, куди саме пенсіонеру має надходити пенсійна виплата:

  • до відділення ПАТ "Укрпошта";
  • на банківський рахунок.

Також до Пенсійного фонду потрібно принести:

  • трудову книжку (за необхідності);
  • ідентифікаційний номер;
  • копію паспорта.
  • копію свідоцтва про народження дитини (за необхідності);
  • копію свідоцтва про укладення шлюбу (за необхідності);
  • копію диплома про освіту (за необхідності).

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з пенсіонерів може розраховувати на вікові надбавки до пенсії. Також ми розповідали, куди звертатися ВПО у разі затримки виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.