Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: хто може отримувати вікові надбавки до виплат

Розповідаємо, хто з пенсіонерів може розраховувати на вікові надбавки до пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто в Україні може отримувати вікові надбавки до пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі пенсіонери можуть отримувати різні надбавки до своїх виплат, зокрема йдеться про вікові надбавки при досягненні 70, 75 та 80 років.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Які доплати можна отримати

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 № 849 особи, які досягли 80-річного віку та більше, можуть розраховувати на щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 500 гривень. Також надбавку у розмірі до 400 гривень можуть отримати пенсіонери, яким виповнилося від 75 до 80 років.

Після індексації виплат розмір вікової надбавки було перераховано, наразі для пенсіонерів віком 75 років надбавка становить 456 гривень. Особи, які досягли 80 років, отримують додатково 579 гривень. Пенсіонери 70-річного віку отримують 300 гривень доплати, ця сума індексуватиметься у 2023 році

Доплата за наднормативний стаж

Доплата становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років. Йдеться про українців, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, наднормативним вважається стаж, відпрацьований жінками понад 30 років та чоловіками понад 35 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який наразі становить 2 093 гривень.

Ще одна надбавка для пенсіонерів

На щомісячну додаткову виплату у розмірі 150 гривень мають право пенсіонери, які не працюють та утримують дітей до 18 років. Щоб отримати таку надбавку, українцям необхідно звернутися із заявою до відділення Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії та надати такі документи:

  • паспорт;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • трудову книжку пенсіонера;
  • свідоцтво про народження дитини, яка перебуває на утриманні пенсіонера;
  • довідки уповноважених органів з місця проживання про утримання або спільне проживання із заявником.

Додаткова виплата триватиме до досягнення дитини 18 років.

Раніше ми розповідали, хто з жінок може розраховувати на додаткову грошову виплату. Також ми писали, хто може отримати пільгову пенсію в Україні. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.