Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шлюбна пастка: чи можливо розлучитися під час вагітності

Однією з умов розірвання шлюбу є відсутність у подружжя дітей, які не досягли 18-річного віку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Існують випадки, коли можна подати на розлучення під час вагітності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні майже неможливо розлучитися під час вагітності. Метою встановлення такої норми є забезпечення найкращих інтересів дитини та збереження родини. Проте існують певні обставини, коли подружжя все ж таки може розлучитися, попри вагітність дружини.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Розлучення під час вагітності

Згідно із Сімейним кодексом України, подружжя не може подати заяву про розірвання шлюбу у період вагітності дружини, а також до досягнення дитиною одного року. Ба більше, розгляд справи призупиняється навіть у разі, якщо дружина завагітніла після подання заяви до суду.

Однак, існує кілька обставин, за яких факт розлучення під час вагітності стає можливим. Йдеться про:

  • протиправну поведінку одного з подружжя щодо іншого, що має ознаки кримінального правопорушення;
  • визнання батьківства щодо дитини іншим чоловіком.

У першому випадку, коли один з подружжя вчиняє дії, що мають ознаки кримінального правопорушення, інший має право подати на розлучення. Щоб довести це, може бути достатньо показань свідків та звернення до правоохоронних органів для фіксування вчинених дій.

У другому випадку, коли фактичні шлюбні стосунки між подружжям припинено та чоловік з дружиною проживають окремо, а батьком дитини є інший чоловік, то можна подати заяву на розірвання шлюбу, але за умови, що батьківство дитини визнане її біологічним батьком.

Всі інші підстави для розлучення під час вагітності вважаються недійсними, адже однією з умов розірвання шлюбу через органи РАЦСу є відсутність у подружжя дітей, які не досягли 18-річного віку.

Як зберегти майно після розлучення

Раніше ми розповідали, що все залежить від того, яким чином майно було придбано. Адвокат Ростислав Кравець розповів, що подружжя часто роблять таким чином: майно купує хтось із батьків, а потім дарує безпосередньо чоловіку або дружині.

Таким чином, в майбутньому це не буде вважатися спільним майном, хоча кошти на купівлю авто або квартири були надані із сімейного бюджету.

За словами адвоката, в суді можна намагатися довести, що це були гроші подружжя, проте, як показує судова практика, зробити це вкрай важко.

Раніше ми розповідали, яка ціна розлучення в Україні у 2023-му. Також ми писали, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.