Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шкідливий вплив тютюну: Кабмін змінив правила продажу електронних цигарок

Розбиралися, як сайти з продажу електронних сигарет перевірятимуть вік українців та для чого змінили правила

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Електронні цигарки можна буде купити тільки після підтвердження віку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів змінив правила продажу електронних сигарет. Вебсайти виробників та імпортери тепер мають перевіряти вік відвідувачів.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

"У перелік сайтів потрапляють сторінки, які містять інформацію про продаж, обслуговування та комплектовання тютюнових та нікотиновмісних виробів", – йдеться в повідомленні.

Вхід на сайти із продажу тютюнових систем та електронних сигарет буде здійснюватися за документами, які підтверджують вік відвідувача.

"Система ідентифікації буде розроблятись", – уточнило міністерство.

Відповідну постанову уряд розробив на виконання вимог закону №1978 про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.

Мінекономіки вважає, що рішення сприятиме захисту дітей та молоді від шкідливого впливу тютюнових виробів, обмежить доступ до них та використання їх неповнолітніми.

Які штрафи за продаж цигарок неповнолітнім

Законодавство України забороняє продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Перше встановлене порушення карається штрафом 1020 грн. За повторне порушення штраф збільшується вдесятеро і становить 10 200 грн.

Нові ціни на акцизні марки

Як ми писали раніше, Кабмін вдосконалив акцизний податок на алкогольні напої та тютюнові вироби, встановивши нові ціни на акцизні марки.

Мета – перегляд розміру плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів, а також рідин, які використовують в електронних сигаретах для покриття виплат на виробництво, зберігання та реалізацію.

Яка нова вартість акцизу

  • для алкогольних напоїв – близько 35 коп. (тобто вартість марки збільшилась лише на 16 копійок проти діючого розміру плати),
  • для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) – близько 16 коп. (вартість марки збільшиться на 7 копійок до діючого розміру плати).

Вартість марки акцизного податку не змінювалась із 2014 року.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.