Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нервовий зрив забезпечено. Шкідливі поради Карнегі і чому вони не працюють у нашому світі

Разом з експерткою розбираємось, які поради відомого американця можуть лише погіршити психологічний стан

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Далеко не всім порадам Карнегі можна слідувати

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

24 листопада 66 років тому народився надзвичайно відомий американський педагог, письменник та оратор-мотиватор Дейл Карнегі. Дехто помилково називає його психологом, хоча він не має відповідної освіти.

Одначе, Карнегі зміг зацікавити мільйони людей своїми книгами про ораторське мистецтво та впевненість у собі. Його поради досі використовують деякі фахівці, однак, вони можуть бути не такими актуальними для сучасного світу. Про те, чому деякі постулати Карнегі шкідливі у наш час, а якими порадами ще можна користуватися, сайт Pro Гроші поспілкувався з конвергентною психологинею, кандидаткою соціологічних наук Юлією Мєдвєдєвою.

За словами експертки, при згадуванні Дейла Карнегі у багатьох її колег кліпає око і зривається нервова усмішка, адже вони дійсно не вважають його психологом та тим паче психотерапевтом. Проте, він і сам ніколи не бажав такої слави.

У своїх книгах та роботах він вчить мистецтву переконувати та вести плідні дискусії. Цим наразі займаються сотні коучей та тренерів особистого розвитку . Проте на відміну від них, Карнегі дійсно тямив у педагогіці та ораторській справі. Отже його бестселлерам "Як завойовувати друзів і впливати на людей" та "Як перестати турбуватися і почати жити" судилося на довгі роки витіснити зі світових полиць решту нонфікшина.
Юлія Медвєдєва

Юлія Медвєдєва

Конвергентний психолог та кандидат соціологічних наук

Чи є там корисні поради?

Так, звісно, переконана Мєдвєдєва. Чи усі вони гарні – звісно ні. Майже сторіччя минуло з часу, коли Карнегі винайшов легальний спосіб змусити людей самовдосконалюватися та зробити з цього тренд. За цей час підходи, світосприйняття та соціальні тренди змінилися.

Певна поведінка, яка була типовою років 40-50 тому, наразі здається нам дикунством, так само як і способи корекції певних проблем, наголошує експертка.

Одразу пригадується дитячий лікар Бенджамін Спок, який радив породіллям не годувати немовля перші 18 годин після народження, вкладати дітей спати у довгих сорочках та катувати байдужістю — тобто не підходити до дитини, коли вона волає з люльки. У сучасного педіатра трапився б серцевий напад через такі поради, – пояснює психолог.

Поради Карнегі, звісно, не могли нікого настільки травмувати, однак чимало його тверджень зараз виглядають скоріш неактуальними, а подекуди й шкідливими для сучасної людини.

Топ шкідливих порад для сучасної людини

Усміхайтесь

З одного боку – ну а що, нормальна ж порада, правда? А от не зовсім. Карнегі радить "посміхайся, будеш подобатися іншим, і на тебе чекає успіх". Проте це виглядає як продюсування лицемірства.

Так, ми всі звикли використовувати посмішку при першому знайомстві, але завжди вдавати себе за веселуна та щасливчика – пряма дорога до психологічних розладів, попереджає експертка.

Багато хто кличе лікаря, коли йому потрібна лише аудиторія

Тут є чимало приводів для бентеги. Адже глоричні зазіхання – то справа одна. Проте іноді такі поради на кшталт: "Та нащо тобі цей лікар, – просто сходи до караоке, розвійся" – працюють як бомба уповільненої дії.

Юлія Мєдвєдєва просить не зволікати, якщо відчуваєте, що якість вашого життя змінилася. Пабами, цигарками та алкоголем – це не лікується.

Поводь себе так, наче ти вже щасливий, і ти дійсно ним станеш

За словами психотерапевтки, це улюблена порада адептів "успішного успіху", коли треба пустити пил в очі, щоб скласти певне враження. Але щоби що? Щоб знов таки сховати свою справжню сутність, щоб стидатися себе справжнього?

Тоді самооцінка зійде нанівець і залежитиме виключно від того, як вас оцінюють оточуючі. Таких клієнтів у мене чимало. Бо психіка в нас хоч і дивна, але не дурна – щодалі розбіжності у сприйнятті власного его ставатимуть все більш істотними. Жити подвійним життям складно й енергозатратно. Нервові зриви й психосоматичні розлади вам гарантовані, – каже Мєдвєдєва.

Завтра не існує. День рятування для кожного — сьогодні

Порада особливо шкідлива, адже людина у стані відчаю може трактувати її як кінець всьому.

Уявімо, що трапилося щось жахливе – у вас помер пес, вас звільнили, а чоловік зізнався у зраді. Врятувати себе "сьогодні" нема вже жодного шансу. Все що хочеться, — забути цей день і мати надію, що завтра, або через тиждень відчай мине.

Абсолютно нормально іноді прожити дні без сенсу. Дати собі час оговтатися, відлежатися, відгорювати. І робити все з огляду того, що майбутнє бути лагіднішим за сьогодення.

Сильна жага чомусь навчитися — це вже 50% успіху

Насправді бажання опанувати якусь навичку не завжди збігається з бажанням витрачати час на її опанування.

Так, наприклад, чимала кількість людей хоче вільно спілкуватися англійською, а от успіхи в навчанні демонструє значно менша кількість, пояснює експертка. Бо одна справа – уявляти собі на старті результат, а інша – готувати себе до тривалого шляху до мети.

Тому прислухайтеся до своїх бажань і ставьте собі відверті запитання, на кшталт: "А чим я готовий пожертвувати заради мети?". Часом з дітьми, улюбленим серіалом, чи навіть сном? Проте, я не буду психологинею-критиканом, тому за його ж порадою позначу дійсно класні поради. При систематичному їх вживанні у вас дійсно є шанс зміцнити внутрішній стрижень, – зазначає психолог.

Які поради можуть бути корисними?

Попри критику вище, психологиня виділила корисні поради від Карнегі, до яких можна дослухатись:

Вмійте стати на позицію іншої людини й зрозуміти, що їй потрібно, а не вам. З тим, хто зможе це зробити, буде весь світ.

Вміння почути і зрозуміти аргументи опонента дають вам неабиякі козири. Адже це реальний шанс влізти у голову навіть найлютішого ворога. До того ж примірювання чужої позиції на себе розширює карту власного світосприйняття.

Страх не існує ніде більше, окрім як у вашому розумі.

Дійсно. Страх – це внутрішній стан, що обумовлений загрозою реального або ймовірного лиха.

Страх та його похідна сестра тривога тисячоліттями допомогали нам виживати у надскладних та небезпечних умовах. Але наразі більшість наших страхів та фобій – наслідок психологічних травм, дитячих інпринтів та значущих подій. Безліч з них закарбувалися у наших мізках настановами та упередженнями, які заважають нормально жити. І на сеансах з психологом цього можна позбутися.

Хочеш збирати мед – не руйнуй вулика.

Ця порада вчить нас вміти осмислювати стратегію наперед. Це про здатність передбачити наслідки та завчасно зупинити себе, коли, наприклад, емоції бʼють фонтаном. Мудра людина та, яка вивчає себе та свої реакції, знає свої слабкості та сильні сторони й готова працювати над собою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про маніпуляції на роботі та розповідав, як популярному бренду вдалося закохати українців у свою їжу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.