Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все вирішує локус-контроль: що таке шопоголізм і кому найважче протистояти спокусі

Експертка розповіла, яким людям потрібно уникати будь-якої реклами й чому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шопоголізм може виникати через безліч причин

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Слово шопоголізм чув кожен, але ставляться до цього явища серйозно — одиниці. Здавалося б, чому може зашкодити пристрасть до безглуздих покупок, окрім вашого гаманця. Але все не так просто.

Постійні імпульсивні покупки можуть бути тривожним симптомом та свідчити про якісь проблеми у людини. Про те, що ми намагаємося заповнити такими придбаннями, кому складніше стриматись і наскільки згубним може бути шопоголізм, сайт Pro Гроші поспілкувався з кандидаткою педагогічних наук та магістеркою психології Яною Фруктовою.

Шопоголізм, так само як і будь-яка інша залежність, це формування стійких нейрозв’язків між стимулом і реакцією, пояснює експертка. По суті, це відпрацьована реакція на певний подразник, передусім — на стрес, який буває як з приводу позитивних подій, так і через негативні явища.

Так само як курець тягнеться за сигаретою, коли нервує, шопоголік може неконтрольовано спустошувати полиці у магазині. Людина таким чином заспокоюється і повертає свою психіку у нормальний стан.

Чому виникає шопоголізм?

Причин виникнення залежності безліч, і у кожної людини вони можуть бути свої через унікальний досвід, який проживає кожен з нас. Ми спробуємо навести декілька прикладів.

Це залежність, яка сформована нашою моделлю поведінки. Коли може виникати шопоголізм? По-перше, це може бути ефект новизни, який ми отримуємо під час покупки. Наприклад, нам не вистачає нових знань, друзів, знайомств, нового досвіду, тоді мозок пропонує найпростіший варіант — піти у магазин і здійснити покупку, — каже психологиня.

Цим ефектом новизни людина може як заповнити якусь порожнечу, так і спробувати витіснити якісь неприємні думки чи спогади. Наприклад, хтось сказав людині, що він чи вона набрав зайву вагу. Щоб витіснити неприємні відчуття від сказаного, людина може купити новий одяг, в якому виглядатиме привабливо, пояснює Яна Фруктова.

Ще шопоголізм може заповнювати порожнечу. Якщо вам знайома ситуація, коли після сварки з другом або другою половинкою у вашому гардеробі з’являється непотрібна річ чи ще щось, це саме та ситуація.

У нас вивільнилося багато часу, багато емоційних реакцій різного спектру, які ми поки що не знаємо, куди застосувати. Ми не знайшли гідну заміну. Можна сублімувати їх у мистецтво, вести щоденник самоспостереження, а можна з меншими енергетичнимм та часовими витратами купити нову річ і цим заповнити порожнечу на певний час, — розповідає експертка.

Також імпульсивні покупки можуть бути проєкцією захисту або нереалізованих домагань, компенсацією комплексів та заниженої самооцінки.

Чи може це бути небезпечним?

Авжеж, оскільки імпульсивні покупки це не найкращий спосіб проживати стрес. До того ж це надзвичайно шкодить бюджету, а ще може ображати людей навколо.

Інколи шопоголіки можуть витратити гроші, які родина відкладала на спільну покупку чи поїздку або ховати свої придбання від інших — а це вже переходить особисті кордони.

Імпульсивна покупка може навіть не приносити радості одразу після її здійснення, якщо ви відчуваєте, що нова річ не викликає у вас приємних відчуттів — це не дуже добре.

Цю проблему можна пропрацювати самостійно, однак це не так просто, і Яна Фруктова радить звернутися до фахівця та наголошує — просити про допомогу не соромно.

Локус-контроль

Це поняття поділяє людей на дві групи в залежності від того, як вони ухвалюють рішення — з огляду на власні потреби й бажання (внутрішній локус-контроль) чи з огляду на соціальні стереотипи або бажану поведінку (зовнішній локус-контроль).

Люди з зовнішнім локус-контролем будуть частіше здійснювати неконтрольовані покупки. Тому що такі люди завжди фоново чи свідомо підпадають під вплив рекламних банерів чи іншої реклами, яка нав’язує щось, — попереджає експертка.

Яна Фруктова радить таким людям уникати реклами, наприклад, перемотувати її чи відвертати чимось свою увагу, щоб не накупити непотрібних речей.

На жаль, вплив прихованої реклами обмежити майже неможливо, тож якщо ви помічаєте, що ви людина із зовнішнім локус-контролем, спробуйте "ловити" себе на цих гачках і аналізувати ці моменти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про маніпуляції на роботі та розповідав, як популярному бренду вдалося закохати українців у свою їжу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.