Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть змінити правила мобілізації: як це вплине на призов

В Україні спробують змінити правило, коли військовозобов'язаних відправляють на фронт без належної підготовки для ведення бойових дій

Українська влада збирається ввести заборону на відряджання до зони бойових дій мобілізованих без військового досвіду.

Про це йдеться у відповідному законопроєкті, який пройшов реєстрацію на сайті Верховної Ради.

Відомо, що ініціатором законопроєкту є народний депутат Георгій Мазурашу.

У пояснювальній записці йдеться про те, що відбувати на фронт, де потрібно виконувати бойові завдання, можуть військові, які пройшли мінімум 3 місяці підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Натомість зараз виникають ситуації, коли мобілізовані без досвіду військової служби або ті, хто давно служив в армії, доволі швидко відправляються до складу військових підрозділів, які перебувають безпосередньо в епіцентрі бойових дій.

"Непідготовлені новобранці часто стають легкими мішенями для ворогів. У нас втрати особового складу вбитими та пораненими, яких можна уникнути за мудрого підходу до мобілізації", — наголошується в пояснювальній записці.

Що робити українцю, якому вручили повістку не за місцем проживання

За словами майора ЗСУ Олександра Мельничука, подібні ситуації доволі розповсюджені, адже чимало українців за паспортом живуть в одному місті, а насправді давно переїхали в інше.

Наприклад, призовник стоїть на обліку у Львові, а працює у Києві, де й отримав повістку.

"Якщо призовник у Києві отримав повістку, він має прийти до місцевого ТЦК та пояснити, що він стоїть на обліку в іншому місті. Далі з ТЦК регулюється питання ― чи залишатися проходити медкомісію у Києві, чи їхати до Львова", ― зазначив Мельничук.

Офіцер також нагадав, що під час воєнного стану призовникам заборонено змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Але якщо таке трапилося, то потрібно актуалізувати ці дані.

Чи довго ще українцям масово вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку.

Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Раніше ми розповідали, як військовим захиститися від бюрократії в армії. Також ми писали, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.