Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: чи можуть оголосити в розшук ухилянтів від мобілізації

Розповідаємо, чи можуть територіальні центри комплектування давати розпорядження про розшук

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть ТЦК оголошувати ухилянтів в розшук

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час мобілізації в Україні громадяни призовного віку можуть отримати повістку, після чого вони мають з'явитися до територіальних центрів комплектування (ТЦК). Однак, чи можуть ТЦК давати розпорядження про розшук осіб у разі ухилення від військових обов'язків?

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Чи можуть ТЦК подавати в розшук

За словами адвоката, ТЦК не мають права давати розпорядження про розшук, це є незаконним. Процедура оголошення в розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК) та здійснюється виключно після оголошення підозри у скоєнні кримінального правопорушення.

У разі оголошення розшуку, слідчий має звернутися з клопотанням до суду про затримання та доставлення особи до поліцейського органу, який оголосив розшук.

Оголосити в розшук та затримати можна:

  • за рішенням суду;
  • у рамках відкритого кримінального провадження;
  • за наявності обґрунтованої підозри.

"Те, що в Порядку зазначено, що ТЦК може звертатися до поліції з розшуку, затримання та доставлення громадян, які ухиляються від військового обов'язку – це підміна понять", – каже адвокат.

За його словами, більшість громадян не розуміють термінології й не можуть оцінити правомірність затримання, тому добровільно виконують незаконні вимоги. У разі затримання адвокат радить попросити поліцейського роз'яснити ці поняття і пред'явити ухвалу суду.

Чи можуть вручити повістку, якщо чоловік за кордоном

За словами експерта, існують певні правила вручення та отримання повісток. Цей документ мають вручити особисто людині, яку викликають до ТЦК. Тому, якщо чоловік знаходиться за кордоном, ніхто, окрім нього, отримати повістку не зможе.

Військовозобов'язаному потрібно ознайомитися та підписати вручений йому документ. Підпис засвідчує те, що громадянин отримав повістку і зобов'язався прийти до ТЦК у вказаний час. Але якщо особа перебуває за кордоном, вона фізично не може отримати повістку та розписатися у документі.

Важливо також, аби військовозобов'язаний дотримувався певних правил перед виїздом за кордон. Йдеться про те, щоб громадянин попередив ТЦК про свій від'їзд з України.

Раніше ми розповідали, чому можуть анулювати повістку. Також ми писали, хто з педагогів має право на відстрочку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.