Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто не понесе відповідальність за неявку до військкомату

Деякі українці можуть уникнути відповідальності за неявку до територіального центу комплектування (ТЦК)

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Відповідальність за неявку до ТЦК

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану особи, які отримали повістку, мають з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК) в зазначений термін, у разі неявки на призовників чекає покарання. Однак це стосується не всіх.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Хто з призовників не понесе відповідальність за неявку до ТЦК

Перелік причин, які звільняють призовника від відповідальності у разі неявки до ТЦК, визначено постановою Кабінету міністрів "Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори".

Наразі існує лише три такі причини:

  • хвороба, яка не дозволяє самостійно пересуватися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками йди дружини/чоловіка;
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов'язаного, чи резервіста.

Щоб підтвердити одну з цих причин, призовнику потрібно надати відповідні документи та довідки.

Також поважною причиною для неявки до ТЦК, після отримання повістки, може стати смерть близького родича або родичів дружини/чоловіка. Але не пізніше ніж за 7 днів до початку зборів.

Які є види відповідальності

Зазвичай вид відповідальності визначається кількістю випадків, коли призовник не відвідав ТЦК для уточнення даних. У такому разі особа може сплатити штраф у розмірі – 8 500 гривень.

Якщо призовник понад трьох разів отримував повістки, але не з'являвся, то на нього мають право подати до суду та притягнути до кримінальної відповідальності.

У разі неявки до ТЦК за мобілізаційним розпорядженням, особі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років.

Деяким призовникам анулювали бронювання від мобілізації

Йдеться про заявки на бронювання, які подали до 27 січня, і за якими не було наказу Міністерства економіки. Вони втратили свою актуальність. Постановою КМУ № 76 скасовано постанову № 194 від 03 березня 2022 року.

Це означає анулювання деяких бронювань. Тобто, особи призовного віку, яких підприємство забронювало до 27 січня 2023 року, тепер можуть бути мобілізовані.

Раніше ми розповідали, чим загрожує мобілізація в селах. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.