Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишимось без урожаю? Чим загрожує мобілізація в селах та як оформити бронь

З'ясовували, чим загрожує проведення загальної мобілізації в сільській місцевості

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в селі - чого бояться аграрії

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже рік триває загальна мобілізація. У сільській місцевості аграрії побоюються, що можуть залишитися без працівників, тому прагнуть забронювати своїх фахівців.

Однак, за новими правилами, бронювання таких співробітників дуже складне завдання, розповіла юристка Катерина Котенкова в коментарі ЗнайUA.

Як бронювати аграріїв

Схема бронювання працівників агросектору виглядає дуже розгалуженою, уточнила вона.

За інформацією Катерина Коненкової, масова мобілізація в селі загрожує великими проблемами в аграрному секторі, у разі, якщо більшість працезданих чоловіків заберуть в армію, то просто не вистачить працівників для проведення весняно-польових робіт. Тому підприємці, які працюють у аграрному секторі, намагаються вже зараз оформити таку броню для свого персоналу.

"Щоб потрапити до списку підприємств, які мають право бронювати своїх працівників, потрібно отримати від влади мобілізаційне завдання. Далі слід подати документ в Мінагрополітики, яке буде вирішувати, чи відповідає агровиробник низці тих критеріїв, які висуваються до критично важливих підприємств. Списки на бронювання будуть узгоджуватися в Генштабі, який в разі позитивного рішення, подасть їх до Мінекономіки. Далі вони знову надходять до аграрного міністерства і вже звідти – керівнику підприємства наказ про бронювання", – розповіла юристка.

Які існують ризики

Вона побоюється, що через бюрократію затверджений список бронювання може потрапити до керівника агропідприємства аж восени, коли настане час збирати врожай на полях.

"До речі, деяких чоловіків, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності можуть взагалі не дозволити бронювати", – додала Котенкова.

Чи довго ще українцям масово вручатимуть повістки

Раніше ми повідомляли, що начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку.

Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Що робити українцю, якому вручили повістку не за місцем проживання

За словами майора ЗСУ Олександра Мельничука, подібні ситуації доволі розповсюджені, адже чимало українців за паспортом живуть в одному місті, а насправді давно переїхали в інше.

Наприклад, призовник стоїть на обліку у Львові, а працює у Києві, де й отримав повістку.

"Якщо призовник у Києві отримав повістку, він має прийти до місцевого ТЦК та пояснити, що він стоїть на обліку в іншому місті. Далі з ТЦК регулюється питання ― чи залишатися проходити медкомісію у Києві, чи їхати до Львова", ― зазначив Мельничук.

Офіцер також нагадав, що під час воєнного стану призовникам заборонено змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Але якщо таке трапилося, то потрібно актуалізувати ці дані.

Раніше ми писали про те, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації. Також сайт Pro Гроші розповідав, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.