Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що робити, коли немає води: лайфхаки для українців

Під час війни важливо бути готовим до перебоїв у водопостачанні у будь-який момент та зберігати спокій

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без води

Колаж: Pro Гроші

Росія здійснила черговий масований ракетний обстріл нашої країни й знову намагається зруйнувати критичну інфраструктуру. Через це люди у різних областях відчувають проблеми зі світлом, зв'язком і водопостачанням. Після відключення води вона зникає з полиць магазинів миттєво, тож потрібно розробити план дій на цей випадок.

Розповідаємо, що робити, якщо немає води.

Не панікуйте. Пам'ятайте, що працівники комунальних служб намагатимуться відновити водопостачання якомога швидше. Тому відсутність води буде тимчасовою.

Зверніться в комунальну службу, на міську гарячу лінію або в мерію. Офіційні особи вам повідомлять, як довго не буде води й коли її подадуть населенню. Також слідкуйте за новинами у регіональних ЗМІ та телеканалах свого регіону.

Знайдіть питну воду. Її можна набрати в колодязі, джерелі або водяній колонці в вашому населеному пункті. Воду з відкритих джерел можна використовувати лише для технічних потреб. Також в регіонах без водопостачання можуть бути організовані пункти розливу води.

Памʼятайте, що перед тим як пити таку воду, її треба кип'ятити не менше 10 хвилин або знезаразити іншими методами.

Лайфхаки

Коли зникне водопостачання, то ось що вам може допомогти.

Одноразовий душ для тіла. Його можна знайти в інтернеті. Такий засіб коштує до 100 гривень. В упаковці знаходяться одноразові рушник та губка, а також сухе мило. Цей засіб точно допоможе вам пережити перебої з водою.

Одноразовий душ для тіла
Скриншот: Pro Гроші

Сухий шампунь. В інтернеті є засоби від різних брендів, а тому і ціна досить різна. Однак він сховає всі недоліки від відсутності води.

Сухий шампунь
Фото з інтернету

Душ для кемпінгу. В нього ви можете залити теплу воду та прийняти душ, адже ємність має кран, розпилювач струменя води, кріпильний елемент та шнур для підвішування.

Досить наповнити такий душ водою і повісити його. Максимум ви туди можете залити 20 літрів. Коштує він до 500 гривень.

Туристичний душ
Скриншот: Pro Гроші

Що робити, коли зникне світло

Раніше ми писали, що важливо бути готовим завчасно до перебоїв світла і зберігати спокій. Відключення електроенергії в осінньо-зимовий період фактично призведе до того, що у багатоквартирних будинках не працюватиме опалення, не постачатиметься гаряча та холодна вода.

Приватному сектору у такому випадку пощастило трохи більше, адже можна придбати генератор. Він дозволить розв'язувати питання електроенергії в приміщенні.

Генератор на 40-квартирний під'їзд майже неможливо купити. Його вартість близько 700 тисяч гривень. При цьому він споживає близько 4,5 літра дизпалива на годину.

Поради експертів

Якщо ж відключення електроенергії лише тимчасове, експерти радять запастися:

  • водою – наберіть у всі можливі ємності, навіть, у ванну. Це насамперед важливо для каналізації, адже потрібно буде ходити в туалет;
  • туристичними примусами: газовими пальниками та лампами. Це допоможе у приготуванні їжі;
  • батарейками, пристроями, які дають можливість заряджати мобільні телефони від енергії сонця, акумуляторними батареями. Не забувайте завжди тримати свої мобільні пристрої зарядженими;
  • теплим одягом, ковдрами та взуттям.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як довше зберегти зарядку на телефоні й розповідав, чи варто купувати електрогенератор, щоб точно не залишитись без електрики взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.