Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія чоловіків не підлягає мобілізації – кого не призвуть до армії

Юрист роз'яснив, які документи потрібно зібрати та коли треба звернутися до військкомату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні триватиме до кінця зими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство передбачає, що під час воєнного стану не можуть мобілізувати українця, у якого є близькі родичі з інвалідністю.

Про це пише ZN.UA.

Адвокат Богдан Пересада роз'яснив, що відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову не підлягають військовозобов’язані, які:

  • мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю;
  • мають одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Однак, такі українці можуть бути мобілізовані за їх згодою, але лише за місцем проживання.

Які документи треба зібрати

Військовозобов’язаний, який не підлягає мобілізації, може написати до військкомату лист (заяву), у якому зазначить відповідні обставини. При цьому до заяви потрібно додати такі документи:

  • документи про інвалідність родича (довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки;
  • якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена збігалися і все було зрозуміло);
  • копії паспортів (військовозобов’язаного і родича з інвалідністю (1-2 сторінки)).

Можна попередньо відправити до військкомату нотаріально завірені копії документів цінним листом з описом вкладення, а потім прийти в військкомат особисто, взявши з собою оригінали вищезазначених документів.

В Україні пропонують скоротити термін військової служби

Українці створили петицію про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян до 1 року.

Петиція вже набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент України. В ній автор запропонував скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили цей термін.

У петиції зазначається, що невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги.

"Пропонуємо чітко прописати почерговість проходження військової служби, обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін", – пропонує автор петиції.

Зараз петиція перебуває на розгляді президента.

Раніше ми писали про те, куди відправляють служити обмежено придатних осіб. Також ми розповідали, як родичам військового оформити грошову допомогу.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.