Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рух кораблів "зерновим коридором" призупинився – що буде з експортом далі

Незважаючи на заяви Росії про вихід із зернової угоди, рух суден Чорним морем дотепер продовжувався

Фото: Олексій Курбаков/Twitter, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Зерновий коридор" не працюватиме 2 листопада

Фото: Олексій Курбаков/Twitter, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська й турецька делегації та представники ООН у Спільному координаційному центрі домовилися, що сьогодні, 2 листопада, руху суден "зерновим коридором" не буде.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Twitter.

Водночас, він запевняє, що це не означає зупинку дії зернової угоди. За словами міністра, наступні кораблі мають відправитися у четвер.

"У четвер, 3 листопада, через "зерновий коридор" очікується проходження 8 суден із сільгосппродукцією. Ми отримали підтвердження від ООН", – написав Курбаков.

Також завтра перевірки проведуть у протоці Босфор.

Росія заявила про вихід із "зернової угоди"

Таку заяву Кремль оприлюднив у суботу, 29 жовтня. Це рішення назвали відповіддю на те, що Україна нібито завдала "великої атаки безпілотниками" на флот Росії в анексованому Криму.

Водночас, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що докладе усіх зусиль, щоб робота "зернового коридору" продовжувалася, "попри те, що Росія вагається".

Зі свого боку, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить дотримуватися "зернової угоди" в межах домовленостей з ООН та Туреччиною.

У понеділок, 31 жовтня, з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

У першій половині дня 1 листопада з українських портів вийшли ще три судна у межах "зернової ініціативи". Загалом після заяв Росії про призупинення участі в "зернові угоді" Чорним морем відправилися вже 15 суден.

Що буде з цінами на зерно до кінця року

Ринок зерна може вкорте перевернутися після виходу Росії із так званої зернової угоди. Змінитися можуть і ціни, адже Україна є одним з найбільших експортерів цієї продукції. Саме тому нам вигідно, щоб ціни на зернові були вищими, адже від цього напряму залежить наш прибуток.

На думку головного консультанта з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Івана Уса, у короткостроковій перспективі ціни на зерно приречені на зростання, а от що буде з динамікою до кінця року і далі, залежить від ситуації навколо зернової угоди.

Експерт нагадав, що Україна, представники ООН та Туреччина, зокрема президент Ердоган, заявили, що угода продовжується.

Тепер подивимось, наскільки це можливо, оскільки вчора обстрілу вже зазнала акваторія Очаківського порту, тобто РФ може робити провокації. Інший момент, якою буде реакція на ці провокації, тому що одне питання, коли це пов’язано лише з Україною, і зовсім інше, коли це пов’язано з іншими країнами, – зазначає Ус.

За його словами, зараз головне, щоб декілька країн, разом із Туреччиною домовились про гарантії безпеки. Якщо таким чином цей зерновий коридор буде діяти, ціни залишаться на тому ж рівні.

Раніше ми писали про те, що для України означає вихід Росії із зернової угоди. Також ми розповідали, які ціни на зерно в Україні після заяв РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.