Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія вийшла із "зернової угоди" – що відбувається в українських портах

Україна, ООН та Туреччина продовжують докладати зусиль для виконання умов цієї ініціативи

Фото: УНІАН, Мінінфрастуктури. Колаж: Pro Гроші

Експорт зерна продовжується, не зважаючи на заяви РФ

Фото: УНІАН, Мінінфрастуктури. Колаж: Pro Гроші

У першій половині дня 1 листопада з українських портів вийшли ще три судна у межах "зернової ініціативи".

Про це пише Reuters.

Спільний координаційний центр, що опікується виконанням умов "зернової угоди", повідомив, що до полудня вівторка ще три судна залишили українські порти.

Рух суден погодили делегації України, Туреччини та ООН у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі. Російську делегацію також поінформували.

Видання пише, що координатор Чорноморської зернової ініціативи ООН Амір Абдулла "продовжує переговори з усіма трьома державами-членами, прагнучи відновити повноправну участь у СКЦ".

У заяві СЦК також сказано, що у вівторок команди ООН і Туреччини продовжили інспекції суден, які стоять на якорі в Стамбулі, після того як у понеділок було отримано дозвіл на відплив 46 суден.

Зазначимо, що 31 жовтня з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Зеленський відреагував на вихід РФ із "зернової угоди"

Президент заявив, що Україна продовжить дотримуватися "зернової угоди" в межах домовленостей з ООН та Туреччиною.

Зеленський пояснив, що в межах "зернової угоди" підписали два паралельні документи. Перший з них – між Україною, ООН та Туреччиною.

"Серед цих трьох суб'єктів я не чув, щоби хтось був не згоден і хотів би зупинити зернову ініціативу. Тому тут ми продовжуємо, як і домовлялися", – заявив глава держави.

Другий документ уклали Росія, Туреччина та ООН. Зеленський зазначив, що не чув, аби ООН чи Туреччина його порушили. Президент додав, що впевнений, що партнери зможуть заспокоїти риторику РФ.

Як відомо, у суботу, 29 жовтня, Кремль в "зерновій угоді". Це рішення назвали відповіддю на те, що Україна нібито завдала "великої атаки безпілотниками" на флот Росії в анексованому Криму.

Водночас, у Києві вважають, що Москва лише знайшла причину виправдати підготовлений вихід із угоди, а Вашингтон заявив, що вона використовує агропродукцію як зброю.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що докладе усіх зусиль, щоб робота "зернового коридору" продовжувалася, "попри те, що Росія вагається".

Раніше ми пояснювали, що для України означає вихід Росії із зернової угоди. Також ми писали про те, як змінилися ціни на зерно після заяв РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.