Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт може зупинитися? Які ціни на зерно в Україні після заяв РФ

Кремль знехтував домовленостями та оголосив про вихід із "зернової угоди" 29 жовтня

Колаж: Pro Гроші

В Україні впали ціни на пшеницю

Колаж: Pro Гроші

Після того, як Росія заявила про вихід із "зернової угоди", агропродукція в Україні різко подешевшала.

Про це свідчать дані Tripoli.land.

Зокрема, з 29 жовтня найбільше впала ціна на пшеницю. Водночас вартість деяких культур протягом останніх днів закріпилася та тримається на одному рівні.

Які ціни на зерно в Україні

  • кукурудза – 5 394 гривні за тонну;
  • пшениця 2 клас – 6 397 гривні за тонну;
  • пшениця 3 клас – 6 626 гривні за тонну;
  • пшениця – 5 362 гривні за тонну (знизилася із позначки 5 530 гривень);
  • ячмінь – з 3 762 гривні за тонну;
  • горох – 5 719 гривень за тонну;
  • соя – 12 465 гривень за тонну;
  • рапс – 14 384 гривень за тонну;
  • соняшник – 13 963 гривні за тонну.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка у коментарі Pro Гроші раніше пояснював, що на ціну наразі найбільше впливає саме зернова угода. Оскільки Україна є експортером зерна, а не покупцем, то низькі ціни нам геть невигідні, і набагато краще для економіки їх зростання. На його думку, якщо зернова угода не буде продовжена через дії Росії, ціни не зерно можуть просісти, оскільки вивіз товару значно ускладниться.

Вихід Росії з "зернової угоди"

У суботу, 29 жовтня, Кремль оголосив про призупинення участі в "зерновій угоді". Це рішення назвали відповіддю на те, що Україна нібито завдала "великої атаки безпілотниками" по флоту Росії в анексованому Криму.

У Києві у відповідь заявили, що Москва давно готувалася вийти з "зернової угоди", а тепер знайшла лише причину. США розкритикували Кремль, що агропродукція використовується як зброя.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що докладе усіх зусиль, щоб робота "зернового коридору" продовжувалася, "попри те, що Росія вагається".

Водночас 31 жовтня Україні вдалося вивезти морем 12 суден з 354,5 тисячі тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Судна вийшли з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" гуманітарним коридором, який на 31 жовтня погодили ООН і Туреччина.

При цьому представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією Росії та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації "зернової ініціативи".

Як змінилися ціни на зерно після заяв РФ

В понеділок, 31 жовтня, ф'ючерси на пшеницю в Чикаго підскочили майже на 6%, а на кукурудзу – майже на 3%.

Зростання цін спричинила стурбованість з приводу світових постачань. Найбільш активні контракти на пшеницю на товарній біржі Чикаго (CBOT) зросли на 5,7% до 8,77 долара за бушель. У березні ф'ючерси на пшеницю досягли рекордного рівня 13,64 долара за бушель. Кукурудза зросла на 2,6% у понеділок до 6,98 долара за бушель.

Раніше ми писали, що буде з цінами на зерно у листопаді. Також ми розповідали, як "зерновий коридор" вплинув на ціни на агроринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.