Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

РФ пішла, але не попрощалась? Що для України означає вихід Росії із зернової угоди

Після трьох місяців роботи зернового коридору в Чорному морі країна-агресор заявила, що відмовляється від домовленостей, але чи може вона повернутися

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Росіяни намагаються зірвати зернову угоду, проте чи вдасться їм це зробити

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У липні Україна, Туреччина та ООН підписали угоду, згідно з якою Україна почала експорт агропродукції з трьох портів у Чорному морі. Дзеркальну угоду Туреччина та ООН підписали з Росією. Оскільки шляхи повністю заблоковані росіянами, і наша держава не мала можливості торгувати морем, в домовленостях передбачили створення гуманітарного коридору. Цей розмінований зерновий коридор служив основним шляхом для вивозу українського зерна.

Проте 29 жовтня російське Міністерство оборони заявило про вихід РФ із зернової угоди. Про те, які наслідки має така заява, що тепер відбувається з експортом і як це вплине на ціни, сайт Pro Гроші обговорив із аналітиком Українського клубу аграрного бізнесу Максимом Гопкою.

Україна нічого не винна


З початку роботи зернового коридору, за даними Міністерства інфраструктури України, вдалося експортувати понад 9 млн тонн продовольства. Наша держава є одним із найбільших експортерів зернових. Тому після початку повномасштабного вторгнення РФ зупинка їх продажу переросла у проблему голоду в світі. Коли почав працювати коридор, ризики гострого дефіциту продовольства у світі зменшились, а українська економіка отримала важливе фінансове поповнення.

Однак РФ заявила про вихід із зернової угоди з надією зірвати процес. Це агресор намагався робити ще з вересня, і шукав нові й нові приводи для зупинки експорту української продукції. Але Гопка каже, що Україна продовжує відправляти судна і сторони угоди допомагають з цим, а перед Росією у нас немає жодних зобов'язань. Оскільки, по-перше, ми не підписували ніяких домовленостей із РФ. Ми маємо зобов'язання лише перед ООН і Туреччиною. А, по-друге, це в принципі наша територія, і ми повинні і надалі продовжувати займатись експортом зерна в інші країни. І для цього є важливі причини, перша з яких – це дуже важливо для аграріїв.

Щоб фермеру посіятися весною, йому потрібно продати ту продукцію, яку він зібрав у цьому році. Тобто, коли всі елеватори переповнені, підприємство не може нормально функціонувати. Банально немає грошей, щоби посіяти зерно. Не кажемо вже, щоб заробити. Тобто, вони зібрали урожай, тримали його весною, коли треба було вивозити. Врешті експорт частково відновився, але влітку знову збирали врожай, зерно ще більше накопичувалося і врешті аграрій просто не здатен ніяк далі працювати. Зараз дуже багато підприємств, які закриваються, бо не можуть функціонувати.
Максим Гопка

Максим Гопка

Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ)

Ще один фактор – 63% загального експорту в Україні наразі займає аграрний сектор. Тобто, для України дуже важливе продовження зернової угоди. На думку Гопки, наша держава всі фактори прорахувала і над домовленостями працюватимуть і далі. Власне, навіть після виходу РФ із зернової угоди ООН і Туреччина погодили рух суден гуманітарним коридором на 31 жовтня.

"З портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" сьогодні вийшли 12 суден з 354,5 тисячами тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Серед них балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду", повідомили 31 жовтня в пресслужбі Мінінфраструктури.

Гопка каже, що ми опинилися в схожій ситуації, яка була на початку серпня, коли коридор запустили. Тоді був обстріл одеського порту, але Україна не зупинилась і експорт продовжувався, як і зараз.

РФ треба була причина для блокування, і зараз її назвали, що начебто в Криму під обстріл потрапили їхні кораблі. І вже фантазії пішли, що це якісь дрони із зернових суден і тому подібне. Тобто, вони шукають привід для того, щоб цей експорт закрити. Але оскільки ми з ними нічого не погоджували, є інші країни і організації, які працюють з цим питанням, їм це буде зробити набагато важче. І в принципі зараз ми знаходимось у схожій ситуації, як були в перший день. І якщо сьогодні вийшли кораблі, і інші чекають, щоб зайти найближчими днями, думаю, є причини для оптимізму, – наголосив аналітик.

При цьому експерт додав, що ситуація загалом ненормальна, і передбачити наступні кроки РФ неможливо. Хоча і є ймовірність, що незабаром вона може повернутися.

Як РФ може повернутися і що сталося з цінами на зерно


Експерт пояснив, що Росія вийшла з угоди на невизначений строк, а це означає, що повністю вони не готові виходити. Чим далі, тим кроки РФ гірші, зокрема для неї самої. І вони можуть знайти привід, щоб повернутися. При цьому зривати коридори обстрілами ворог теж не наважиться.

Кораблі під іншим прапором вони не ризикнуть обстрілювати, це все одно, що збити чужий літак чи пустити ракету в іншу країну. Вони просто так не можуть повернутися, їм треба привід. Можливо, якщо Туреччина зможе натиснути на РФ, то офіційно під якимось приводом ми можемо побачити їхнє повернення в зернову угоду. Але будемо спостерігати, – зауважив Гопка.

Як працюватиме коридор далі, поки не зрозуміло. Аналітик каже, що, можливо, пропускна здатність коридору зменшиться. Але сказати точно, на яких умовах він буде функціонувати, важко. Важливо лише те, каже експерт, що нам це дуже потрібно і потрібно тим країнам, які купують в нас це зерно.

А що стосується цін, то світовий ринок відреагував так: якщо порівнювати ф'ючерсні ціни на грудень 2022 року, то на Чиказькій біржі у період з 27 по 31 жовтня вони зросли на 20 доларів. На Європейській біржі за той самий період зростання відбулось на 15 доларів.

Раніше ми вже писали, що на валютному ринку також відбулися зміни. Експерт пояснив Pro Гроші, що після виходу РФ із зернової угоди долар може зрости, але незначно. І така реакція ринку буде короткостроковою, бо є багато інших вагоміших чинників, які стабілізуватимуть курс долара. Читайте, як вихід РФ із зернової угоди вплине на курс долара. Також дізнавайтеся, як президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відреагував на ситуацію навколо українського експорту зернових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.