Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок чекає справжній переворот? Що буде з цінами на зерно до кінця року

Разом з експертом розбираємось, як рішення Росії може вдарити по цінах на зерно до кінця року

Фото: Міністерство інфраструктури України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зернова угода грає ключову роль у тому, що буде з цінами

Фото: Міністерство інфраструктури України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок зерна може вкорте перевернутися після виходу Росії із так званої зернової угоди. Змінитися можуть і ціни, адже Україна є одним з найбільших експортерів цієї продукції. Саме тому нам вигідно, щоб ціни на зернові були вищими, адже від цього напряму залежить наш прибуток.

А от чого чекати від цін до кінця року насправді, сайт Pro Гроші запитав у головного консультанта з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Івана Уса.

Експерт нагадав, що після 24 лютого Україна втратила можливість повноцінно експортувати зерно через блокаду чорноморських портів. Це призвело до того, що вже у квітні вартість одного з популярних видів пшениці, яку експортує наша країна, зросла майже вдвічі від значень січня.

Коли ж у липні стало зрозуміло, що почне діяти нова угода, яка дозволить вивозити зерно через декілька українських портів, ціни повернулись до більш-менш нормального рівня.

Але нам, навпаки, вигідно, коли ціни вищі. Вийшла така ситуація, що у вересні Україна експортувала на 475 відсотків пшениці більше, ніж у липні. Фізично це більше майже в п’ять разів, а в грошах це було приблизно в три рази більше, оскільки ціни скоротились.
Іван Ус

Іван Ус

головний консультант з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Консультант з зовнішньоекономічної політики наголошує, що після заяви РФ ціни вже зросли, але не так, як на початку війни.

Що буде далі?

У короткостроковій перспективі ціни на зерно приречені на зростання, а от що буде з динамікою до кінця року і далі, залежить від ситуації навколо зернової угоди.

На думку експерта, тут є досить багато варіантів розвитку подій, оскільки вихід Росії з угоди не означає, що вона автоматично припинила своє існування.

Україна, представники ООН та Туреччина, зокрема президент Ердоган, заявили, що угода продовжується.

Тепер подивимось, наскільки це можливо, оскільки вчора обстрілу вже зазнала акваторія Очаківського порту, тобто РФ може робити провокації. Інший момент, якою буде реакція на ці провокації, тому що одне питання, коли це пов’язано лише з Україною, і зовсім інше, коли це пов’язано з іншими країнами, – зазначає Ус.

Усі забули і про інші пропозиції, які були зроблені до підписання зернової угоди. Наприклад, один з адміралів Великої Британії пропонував, щоб військові човни цієї країни зайшли в українську акваторію для супроводу торговельних човнів із зерном.

Це лише один з варіантів, головне, щоб декілька країн, разом із Туреччиною домовились про гарантії безпеки. Якщо таким чином цей зерновий коридор буде діяти, ціни залишаться на тому ж рівні.

З одного боку, це означає, що Україна менше заробить на експорті зернових, але з іншого, негативне сальдо зовнішньої торгівлі створює велике навантаження на гривню. Тож краще заробляти на продажі великих обсягів без проблем з логістикою, ніж ледь вивозити зерно за захмарними цінами.

Тобто, якщо угода буде працювати у тому чи іншому форматі, і Україна продовжить вивозити зерно морем, ціни будуть приблизно на одному рівні. Якщо ж морський експорт буде повністю заблокований, ціни на світовому ринку можуть злетіти.

Однак навіть повне блокування зернової угоди не означає, що з нашої країни геть не вивозитимуть зерно.

Які ще є шляхи?

Звісно, залізничний. Хоча так обсяги експорту значно впадуть, це бодай якийсь спосіб продавати продукцію.

У цьому плані нам дуже допомогла Румунія, вона на місяць раніше, ніж обіцяла, побудувала залізничну колію нашого розміру з України до одного зі своїх портів на Чорному морі. Тобто ми могли вивозити зерно до моря, не втрачаючи час на зміну колії, – розповідає експерт.

Тут є ще один ризик – переповненість українських сховищ. Якщо не вивезти вже зібране зерно на експорт, не буде куди скласти новий врожай, який вже на підході.

Але експерт вважає, що як би Росія не хорохорилась, їй самій більш вигідно продовження зернової угоди, оскільки вона не хоче бачити натовські кораблі поруч із собою, але є ще й інший аспект.

Дуже багато зацікавлених сторін. Росія звісно хоче показати, як вона образилась за удари по Севастополю, але вона і без того хотіла припинити цю угоду. Навіть їх пропагандистка Симоньян обмовилась, що РФ вигідний глобальний голод, оскільки так всі почнуть з ними домовлятися і дослухатися до них, – пояснює Іван Ус.

На скільки можуть зрости ціни?

Головний консультант з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень вважає, що ціни, у випадку повного блокування угоди, можуть повернутися до значень квітня-травня.

Тоді не було розуміння, що буде далі, і одразу два величезних експортера зернових у світі випали з цього процесу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вихід агресора із зернової угоди може змінити курс долара і розповідав, якою була реакція президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.