Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розкрито всі таємниці: топ 5 найбільших міфів про заповіт

Варто розуміти, якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Про складання заповіту треба подбати завчасно

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Заповіт скласти не так легко, як може здаватися. Навіть в майбутньому з ним можуть бути неприємності, якщо ви його неправильно оформили. Однак іноді українці самі вигадують чимало проблем з документом, які потім переростають у міфи.

Про це розповідає адвокат Роман Сімутін.

В заповіті не обов’язково має бути перелік всього майна. Тому він дійсний і без нього. Інша справа, якщо під час складання заповіту розподіляли частки, але забули включити якесь майно. Тоді воно ділиться за законом між усіма спадкоємцями, включаючи тих, хто у заповіті.

Заповіт можна скласти на будь-яку фізичну чи юридичну особу. Тобто ви можете передати своє майно державі, громаді й навіть на ще ненародженому. Твердження, що заповіт складається тільки на родичів – міф.

Дійсним буде тільки останній заповіт. Якщо до цього ви їх склали близько десятка, то памʼятайте, що силу матиме лише останній документ.

"Якщо на мене складено заповіт, то я можу вступити у спадщину будь-коли". Це міф, адже по закону ви маєте певний термін для прийняття спадщини – 6 місяців.

Як в Україні відбувається розподіл спадщини?


Загалом процедура успадкування відбувається таким чином:

  • родичі померлої особи отримують свідоцтво про смерть;
  • звертаються з цим документом до нотаріуса;
  • нотаріус відкриває спадкову справу.

Протягом 6 місяців нотаріус вчиняє дії для розшуку спадкоємців й після цього видає свідоцтво про право на спадщину за заповітом або за законом.

У випадку, якщо хтось не згоден з цим рішенням та вважає, що спадщина була незаконно поділена або був підроблений заповіт, то родичі померлого можуть звернутися до суду та оскаржити свідоцтво про розподіл спадщини, говорить адвокат Ростислав Кравець.

Що буде, якщо не скласти заповіт?

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою. І логічно, що спочатку ваше майно отримає прямий спадкоємець, а лише після нього вже всі інші.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Якщо заповіту немає, то ця людина буде в останній черзі спадкування та фактично буде безправна.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як можна оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.