Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадщина під час війни: хто може посвідчити заповіт, окрім нотаріуса

Щоб заповіт вважався законним і дійсним, його потрібно скласти у письмовій форми, підписати заповідачеві та засвідчити уповноваженими особами

Фото: Unsplash, notarius.kyiv.ua. Колаж: Pro Гроші

Заповіт, окрім нотаріуса, можуть посвідчити інші посадові особи

Фото: Unsplash, notarius.kyiv.ua. Колаж: Pro Гроші

Право на спадок виникає згідно із заповітом, який складений та засвідчений відповідно до норм чинного законодавства. Вважається, що тільки нотаріус (приватний чи державний) здійснює процедуру посвідчення. Втім на практиці деякі посадові особи також мають право на виконання.

Про це йдеться в ст. 40 Закону України "Про нотаріат".

Існує вичерпний перелік посадовців, заповіти й довіреності яких прирівнюються до нотаріально посвідчених. Трапляються випадки, коли особа не має можливості фізично звернутися до нотаріуса, тож вимушена вдатися до допомоги. Отож посвідчити заповіт в Україні дозволено:

  • співробітникам медичних закладів і будинків для осіб похилого віку та інвалідів (головним лікарям, їх заступникам, черговим лікарям, директорам);
  • капітанам морських або річкових суден;
  • начальникам пошукових та інших експедицій;
  • командирам військових частин, установ, військово-навчальних закладів, якщо там немає нотаріуса;
  • начальникам установ виконання покарань;
  • уповноваженим посадовим особам органів місцевого самоврядування.

Важливо правильно скласти заповіт, щоб текст та умови не викликали сумнівів. Спадкодавець має вказати місце і час написання, дату та місце свого народження, поставити в документі підпис. Якщо він не може записати текст власноруч, то дозволяється озвучити останню волю усно.

Обов’язково створити два ідентичні екземпляри заповіту, щоб один залишив собі спадкодавець, а другий негайно надійшов у державний нотаріальний архів за постійним місцем проживання заповідача.

Що заборонено спадкувати

Дещо українці не можуть отримати у спадщину. Наприклад, не передається право на аліменти, пенсію, допомогу чи інші схожі виплати. Також заборонено отримувати особисті немайнові права (йдеться про авторське право, наприклад, на книгу чи програмне забезпечення).

Плюс до переліку входять права накомпенсацію заподіяної шкоди – каліцтва та інших ушкоджень здоров'я. Нарешті, заповіт не можна складати на право членства в громадських організаціях, політичних партіях тощо.

Як змінилися правила спадкування

Нещодавно влада повернула колишні строки прийняття спадщини, які діяли до початку повномасштабного вторгнення. Ще в лютому 2022 року, внаслідок оголошення воєнного стану, було збільшено термін подачі заяви на відкриття спадкової справи – до 10 місяців.

Але Кабінет Міністрів у травні поточного року схвалив Постанову № 469 від 9.05.2023 про повернення довоєнного правила. Тож відтепер потрібно встигнути звернутися до нотаріуса, щоб розв’язати питання спадщини, протягом 6 місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи мають онуки право на майно, якщо не склали заповіт. Також ми повідомляли, що отримання спадщини може затягнутися та розповідали, яка проблема виникла в клієнтки Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.