Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіяни ніяк не заспокоються – що вигадали окупанти, аби розізлити українців

Розповідаємо про нову вигадку росіян у рамках інформаційної війни, яка продовжується

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді пояснили, що підвищення віськового збору не відбудеться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі Telegram-канали 31 серпня масово розповсюджували повідомлення про те, що у Міністерстві фінансів України вирішили підвищити військовий збір. Та виявилося, що ця інформація – фейк, який створили росіяни.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, незрозумілі дані про те, що Мінфін запланував підвищення військового збору з 1,5% до 4,5% – це повний фейк. Про такі плани у міністерстві навіть не задумувалися.

"Тому не звертайте увагу і видаліть Telegram-канали, які це пишуть. Особливо які прямо визнані ФСБешними", – зазначив він.

Хто з українців може не сплачувати військовий збір

На початку 2023 року у Кабміні вирішили звільнити від обов’язкового податку на прибуток в розмірі 1,5% громадян, які беруть безпосередню участь в бойових діях під час війни та стримують збройну агресію Російської Федерації.

Підставою для застосування податкової пільги є наявність у захисника "витягу або копії з наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди, що передбачена законодавством для осіб, які беруть безпосередню участь у зазначених заходах".

Чи стягуються податки за донати на ЗСУ

Гроші, які надходили впродовж 2022-2023 років на рахунки фізосіб як донати, не потрапляють до загального оподатковуваного доходу, якщо така фізособа зареєструвалася у Реєстрі волонтерів до 1 січня 2023 року.

Тобто волонтер, який виконав цю умову, може не сплачувати 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% збору з грошей, які він зібрав на вказані рахунки з 24 лютого 2022 року і витрачав їх на купівлю товарів та послуг на потреби підрозділів ЗСУ та інших підрозділів.

Ці надходження не підпадатимуть під оподаткування до 31 грудня року, наступного за роком, у якому скасують воєнний стан в Україні.

Усім іншим волонтерами доведеться подавати податкову декларацію і сплачувати 18% ПДФО та 1,5% військового збору з грошей, які були ними зібрані для ЗСУ.

Скільки податків з виплат військовим отримали місцеві бюджети

За інформацією видання "Наші гроші", з 24 лютого 2022 року і станом на 1 липня цього року обласні бюджети отримали з виплат українським військовослужбовцям понад 131 мільярд гривень.

Лідером серед надходжень виявилася Дніпропетровська область — 12,29 мільярда гривень. Друге місце посіла Львівська — 11,41 мільярда гривень.

Раніше ми писали про новий податок, який з'явиться в Україні вже у 2024 році. Також ми писали, про які правила часто забувають підприємці 1 та 2 груп.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.