Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота під час війни: кого покарають за працевлаштування чоловіка без військового квитка

Адвокат пояснив, що загрожує роботодавцю та військовозобов'язаному у такому випадку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для того, аби найняти на роботу чоловіка, роботодавець має отримати від нього військово-облікові документи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні діють певні вимоги щодо працевлаштування військовозобов'язаних чоловіків. Вони мають надати роботодавцю відповідні військово-облікові документи, у разі відсутності яких роботодавець може відмовити кандидату.

Про те, чи покарають роботодавця за працевлаштування чоловіка без військового квитка або інших військово-облікових документів сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Кого покарають за працевлаштування чоловіка без військово-облікових документів?

У такому разі адміністративна відповідальність у вигляді штрафу покладається саме на роботодавця, оскільки він порушив відповідні вимоги щодо працевлаштування військовозобов'язаних чоловіків. Відомо, що чоловіки, які хочуть влаштуватися на роботу, мають надати один з таких документів:

  • приписне свідоцтво – для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного – для військовозобов’язаних;
  • військовий квиток – для резервістів.

Так, зараз зустрічаються випадки, коли роботодавці працевлаштовують чоловіків без таких документів, оскільки у людей є право на працю. На мою думку, відмовляти їм у наданні робочого місця через відсутність військового квитка, не є зовсім законним.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Але за порушення відповідних вимог роботодавці можуть бути оштрафовані. Наразі розмір такого штрафу становить від 5 100 до 8 500 гривень. Щодо військовозобов'язаного, то він не понесе ніякої відповідальності, а просто може залишитися без роботи.

Чи можуть чоловіка звільнити з роботи, якщо він не має військового квитка?

За словами адвоката, теоретично відсутність військово-облікових документів у працівників може існувати, як підстава для звільнення. Але це буде не зовсім законним й таке звільнення працівник зможе оскаржити через суд.

Чи покарають чоловіків, які досі не отримати військово-облікові документи?

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, особа, яка не має військово-облікових документів, може бути притягнута до адміністративної відповідальності, яка передбачає нарахування штрафу.

Наразі розмір штрафу у разі порушення правил військового обліку становить від 510 до 850 гривень. Якщо трапиться повторне порушення – від 850 до 1 700 гривень.

Раніше ми розповідали, чого не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми писали, коли призовник може відмовитися від повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.