Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде, якщо чоловік ще досі не отримав військовий квиток – адвокат назвав покарання

Разом з експертом розбиралися, яке покарання чекає на чоловіків, які порушують правила військового обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні всі чоловіки мають перебувати на військовому обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні усім чоловікам потрібно мати військово-облікові документи, щоб офіційно працювати або навчатися. Проте, деякі військовозобов'язані особи досі не отримали такі документи.

Чи чекає на них якесь покарання за відсутність військово-облікових документів, сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Яке покарання чекає на чоловіків, які досі не отримали військово-облікові документи?


За словами адвоката, фактично всі чоловіки в Україні мають отримати військові квитки, приписні свідоцтва або інші військово-облікові документи.

У ст. 210 та ст. 210 п.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що особа, яка не має військово-облікових документів, може бути притягнута до адміністративної відповідальності, яка передбачає нарахування штрафу. Адже, якщо чоловік не має таких документів, значить він не перебуває на військовому обліку, тобто, він порушує всі правила військового обліку.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Зараз ситуації, коли чоловік не має військового квитка, зустрічаються доволі часто. Наприклад, він не проходив термінову військову службу чи альтернативну службу або взагалі ніколи не приходив до військкомату.

Загалом чоловікам потрібно мати такі військово-облікові документи:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення;
  • для резервістів — військовий квиток.

Тобто, якщо не дотримуватися правил військового обліку та не отримати відповідні документи, то військовозобов'язані можуть заплатити штраф у розмірі від 510 до 850 гривень. У разі повторного порушення – від 850 до 1 700 гривень.

Чи можна в Україні відстежити осіб, які не мають військово-облікових документів?


Наразі в Україні не створена така база військовозобов'язаних, де представники ТЦК змогли б дивитися, хто отримав військовий квиток або інші документи, а хто ні.

Тому говорити про те, що ця чи інша особа точно знаходиться на військовому обліку, практично неможливо. Це вже на совісті військовозобов'язаного, – каже адвокат.

Коли чоловіки мають ставати на військовий облік?


Фактично чоловіки мають ставати на військовий облік з 16 років, тобто, школа, де навчається особа, надає відповідний список до військкомату, після чого ці діти направляються на проходження медичної комісії.

Після завершення цієї процедури хлопці отримують відповідні приписні свідоцтва, за допомогою яких вони надалі вступають до вищих навчальних закладів, оскільки там також вимагають обов'язкову наявність військового квитка або приписного свідоцтва.

Раніше ми розповідали, які категорії чоловіків точно не мобілізують під час воєнного стану. Також ми писали, чи можуть звільнити з роботи чоловіка, якщо він не має військового квитка. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.