Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть звільнити з роботи чоловіка, якщо немає військового квитка

Згідно з чинним законодавством, чоловіки мають стати на військовий облік, щоб мати змогу офіційно працювати або навчатися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки мають надати військово-облікові документи при працевлаштуванні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зараз при працевлаштуванні в Україні чоловіки призовного віку мають надавати роботодавцям військово-облікові документи. Якщо ці документи не надати, то роботодавець може відмовити чоловіку у працевлаштуванні. Проте, чи можуть військовозобов'язаного звільнити з роботи через відсутність таких документів?

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Чи можуть звільнити чоловіка з роботи у разі відсутності військово-облікових документів?

За словами адвоката, чоловіки завжди мали надавати військово-облікові документи при працевлаштуванні, але в умовах війни цьому почали приділяти більше уваги.

Зараз дійсно роботодавці можуть відмовити працевлаштовувати особу без військово-облікових документів, згідно із чинним законодавством. Але тут виникає питання: "А чи можуть звільнити чоловіка у разі відсутності таких документів?".

Теоретично це може існувати, як підстава для звільнення у зв'язку з тим, що під час працевлаштування особа не надала відповідних документів або, якщо людина працювала у компанії вже деякий час та досі не має військового квитка, приписного тощо. Але на мою думку, таке звільнення буде не зовсім законним.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Тобто, якщо чоловік влаштувався на роботу два роки тому, але досі не надав жодних військово-облікових документів, теоретично його можуть звільнити. Але він може оскаржити таке звільнення через суд.

Варто пам'ятати, що для цього встановлені певні терміни. Оскаржити наказ роботодавця потрібно протягом місяця з моменту звільнення, – каже адвокат.

Які військово-облікові документи потрібно надавати при працевлаштуванні?

Згідно з українським законодавством, чоловікам призовного віку потрібно стати на військовий облік та отримати відповідні документи, аби мати можливість офіційно працювати або навчатися. Загалом військово-облікові документи передбачені для трьох категорій громадян:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення;
  • для резервістів — військовий квиток.

Чи може вплинути відсутність цих документів на одруження?

Насправді заяву від чоловіка у РАЦС можуть прийняти навіть у разі відсутності військово-облікового документа. Загалом ця процедура проходить таким чином:

  • людина подає документи до відділу державної реєстрації актів цивільного стану;
  • після цього РАЦС подає до районного ТЦК інформацію, що було зареєстровано шлюб чи розлучення.

Раніше ми розповідали, чого ще не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми писали, як забронювати працівників від призову та які документи потрібні. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.