Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців можуть позбавити статусу ВПО: як не втратити виплати

Розповідаємо, чому переселенців можуть позбавити статусу ВПО та як цьому запобігти

Фото: УНІАН

Які причини скасування виплат для ВПО

Фото: УНІАН

Через війну багато українців були вимушені покинути свої домівки та перебратись в більше безпечні регіони або виїхати за кордон. Громадяни, які не покинули Україну, але були вимушені переїхати, отримали статус внутрішньо переміщеної особи.

Про те, чому можуть позбавити статусу ВПО, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Громадяни України, які отримали статус ВПО, мають право на певні пільги та фінансову допомогу від держави, але бувають випадки, коли відповідного статусу можуть позбавити, як і грошових виплат. Підстави для скасування статусу ВПО вказані в Постанові Кабінету міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб", а також в Законі України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

В законодавстві передбачено, що людина втрачає статус внутрішньо переміщеної особи, якщо:

  • надала неправдиву інформацію при отриманні статусу ВПО;
  • за умови вчинення воєнного злочину або кримінального правопорушення, пов'язаного з терористичною діяльністю, підривом державності або міжнародного правопорядку;
  • повернулась на колишнє місце проживання;
  • виїхала на постійне місце проживання за кордон;
  • після подання заяви про відмову від статусу.

Українців, яких позбавили статусу ВПО інформують про прийняття відповідного рішення, фінансова допомога таким особам припиняється, а відомості про втрату статусу вносять до Єдиного реєстру ВПО. Таке рішення ухвалює голова Управління з питань соціального захисту населення при держадміністрації за місцем проживання особи.

Скільки ВПО можуть бути відсутні за місцем реєстрації

ВПО не можуть виїжджати більше ніж на 60 днів з населеного пункту де вона зареєстрована. У випадку, якщо громадянин був відсутній довше зазначеного терміну, він втрачає статус ВПО, адже у держави є підстави вважати, що він виїхав за кордон або повернувся на колишнє місце проживання.

Однак, якщо особа має обґрунтовані підстави на тривалий від'їзд, термін у два місяці можна продовжити ще на 30 діб. Для цього потрібно подати заяву до Управління соцзахисту, в якій необхідно вказати причини тривалого від'їзду.

Раніше ми писали, що відомо про пільгову іпотеку для ВПО, а також чому внутрішньо переміщені особи не можуть скористатись послугами в Дії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.