Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнесу дозволили бронювати до 50% працівників – які зміни затвердив уряд

Підприємці можуть бронювати до 50% співробітників, які вважаються військовозобов’язаними

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новий порядок бронювання працівників

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації керівники підприємств можуть забезпечити працівників відстрочкою від призову, якщо забронюють їх на певний час для виконання мобілізаційного завдання. Новий порядок цієї процедури затвердив уряд на засіданні 27 січня.

Деталі повідомляє видання EBA.

Більше 11 місяців триває повномасштабна війна в Україні, проте досі не затверджена прозора та зрозуміла система бронювання співробітників. Бізнесу важливо розуміти, кого саме та скількох осіб вони мають право залишити на посаді, щоб продовжувати ефективно працювати, забезпечувати функціонування економіки тощо. Нарешті новий порядок розробили та направили на підпис прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, втім всі деталі поки не оголошують.

Але відомо, що підприємства можуть звільнити від призову максимально 50% військовозобов’язаних працівників, якщо доведуть їхню незамінність. При цьому самі компанії також повинні відповідати конкретним критеріям, серед яких:

  • загальна сума сплачених податків та інших зборів, що перевищує 1,5 млн євро;
  • сума надходжень в іноземній валюті (еквівалент 32 млн євро);
  • стратегічне значення для економіки та безпеки країни (визначає постанова КМУ від 4 березня 2015 р. № 83);
  • задоволення потреб територіальної громади, в якій знаходиться підприємство;
  • відсутність заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску;
  • розмір заробітної плати, що не перетинає мінімальну межу середнього окладу по регіону;
  • резидентство Дія.Сіті (юридична особа, яка є платником податку та надає одну або декілька ІТ-послуг).

Також передбачається, що ті працівники, яких забронювали за старою процедурою, не втратять відстрочку протягом всього строку. "Наразі вкрай важливо, аби прем’єр-міністр максимально швидко підписав відповідний Порядок, його було опубліковано, бо саме таким чином він вступить в дію. Очікуємо, що процес не затягнеться надовго, адже продовження чинних бронювань більше не відбуватиметься", – зазначає пресслужба видання.

Хто наразі підлягає бронюванню

Закон, підписаний президентом Володимиром Зеленським, визначає, що право на бронювання співробітників мають органи державної влади та місцевого самоврядування (якщо посадовці забезпечують функціонування органу під час війни); підприємства з мобілізаційними завданнями (якщо особи виконують ці замовлення та їх не можна замінити іншими робітниками); установи, які виробляють товари чи надають послуги оборонного призначення для потреб ЗСУ; організації, що відносяться до критично важливих в особливий період.

Нагадаємо, що скасувати бронювання можливо за умови закінчення строку його дії, завершення виконання мобілізаційного завдання, ліквідації підприємства та звільнення з роботи військовозобов’язаного.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні діятиме новий порядок бронювання військовозобов'язаних. Також ми повідомляли, як змінять правила бронювання під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.