Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про скасування зернового ембарго можна забути? Що вимагає Польща від України

Речник польського уряду заявив, що Варшава не планує ставити зерновий конфлікт на паузу

Фото: Unsplash, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Пьотр Мюллер вимагає, аби Україна відкликала позов до СОТ

Фото: Unsplash, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Зерновий конфлікт між двома сусідніми країнами, Україною та Польщею, ніяк не може вирішитися. Навіть попри те, що Київ уже прийняв рішення піти на компроміс та запропонував Світовій організації торгівлі (СОТ) призупинити розгляд позову проти трьох країн ЄС, Варшава виразила своє розчарування таким ходом подій.

Про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер в ефірі RMF FM.

Представник Польщі вважає, що рішення України про "поставити на паузу" процес у СОТ у зв'язку з зерновою суперечкою є недостатнім.

"Зрештою, ми вимагаємо відкликання скарги, а не призупинення розгляду. Це хороший крок, але недостатній. Абсолютно не йде мова про скасування зернового ембарго", – сказав Мюллер.

Що відомо про рішення України про зупинення позову до СОТ

5 жовтня заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка повідомив про готовність Києва тимчасово не розглядати справу проти Словаччини, Польщі та Угорщини в СОТ. За його словами, пауза в процесі призначена для розв'язання загальних питань щодо торгівлі нашої держави з країнами Євросоюзу.

За словами Качки, він сподівається на швидке розв'язання проблем з імпортом українських сільськогосподарських товарів в Європу та наголосив, що ця ситуація не має значного впливу на польський ринок. Він також висловив надію, що суперечка з Польщею може бути врегульована після майбутніх виборів в країні.

З чого розпочався зерновий конфлікт

15 вересня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського зерна. Однак з цим рішенням не погодилися представники Словаччини, Польщі та Угорщини. Тому вони продовжили свої односторонні ембарго.

У відповідь на це, Україна вирішила подати скарги на ці три країни Європейського Союзу до Світової організації торгівлі. Після цього польська сторона пригрозила ввести ембарго й на інші продукти з нашої країни.

Раніше ми повідомляли, скільки тонн пшениці може експортувати Україна у найближчий рік. Також ми писали, що відбувається зі зерновим коридором в Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.