Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила спадкування в Україні знову змінилися — коли йти до нотаріуса

Розбирались, як змінились правила успадкування в нашій країні та про що треба не забути, аби потім не мати проблем

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Змінились строки подачі заяви про відкриття спадкової справи

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану, ще в лютому 2022 року, український уряд змінив строки прийняття спадщини. Тобто, від дня смерті спадкодавця строк подачі заяви на відкриття спадкової справи збільшили з 6 до 10 місяців.

Але нещодавно строки прийняття спадщини вкотре змінились – повернулось довоєнне правило про необхідність розв'язувати всі питання протягом шести місяців, а не десяти. Відповідну постанову № 469 від 9 травня 2023 року схвалив Кабінет міністрів.

Відтепер варто бути дуже уважними та вчасно відвідувати нотаріусів, аби потім не мати проблем зі спадком.

Як змінились правила під час війни

Як раніше ми розповідали, через воєнний стан останнє місце проживання померлого не має значення — можна звернутися до будь-якого нотаріуса, який працює на підконтрольній Україні території.

Спадкування може відбуватися за заповітом (письмовий документ, в якому людина вказує, кому дістанеться набуте нею майно після її смерті) і за законом (якщо заповіту не було).

Що не можна отримати в спадок:

  • особисті немайнові права (наприклад, авторство на книгу або комп’ютерну програму);
  • право на відшкодування шкоди, що була завдана каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
  • право на аліменти, пенсію, допомогу або інші схожі виплати;
  • право на участь в юридичних особах та право членства в громадських організаціях, політичних партіях.

Спадкування за заповітом

Спадщину передають тим людям, які були вписані у заповіт. Також заповідач може встановити певні умови на отримання спадщини. Це може бути наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо.

Є окремий вид заповіту для подружньої пари. Чоловік та дружина мають право скласти один заповіт щодо спільного майна.

Загалом заповіт має бути посвідчений у нотаріуса, проте є винятки. Зважаючи на обставини, замість нотаріуса це може зробити представник органу місцевого самоврядування, головний або черговий лікар закладу охорони здоров’я або командир військового формування, де людина проходить військову службу. Такий заповіт буде рівнозначним заповіту, який посвідчений нотаріусами.

Якщо заповіт був складений з порушеннями (наприклад, заповіт був складений людиною, що є недієздатною), він є таким, що не має жодних юридичних наслідків.

Спадкування за законом

Якщо людина за життя не підготувала заповіт, тоді майно спадкується за законом — тобто за визначеними законом чергами, які вказують на послідовність членів родини, що можуть отримати майно.

Таких черг існує п’ять: кожна з них визначає спадкоємців, які першочергово мають права на майно. Важливо те, що кожна наступна черга має право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.

До першої черги відносять дітей спадкодавця, того з подружжя, який його пережив, та батьків. Зауважимо, що кожен спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитися від неї.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.